Hulp en advies

Antwoorden op vijf bijzondere vragen over hulp en advies:

Kunnen homo’s en lesbo’s gewoon in de gezondheidszorg terecht?

Ja. Homoseksualiteit is geen reden om iemand uit te sluiten van gezondheidszorg. Het mag voor een arts of hulpverlener niet uitmaken of een patiënt homo of hetero is.

In de praktijk gaan sommige dokters wel anders om met homo’s en lesbo’s dan met hetero’s. Ze gaan er vaak automatisch vanuit dat iemand heteroseksueel is, of doen alsof homoseksualiteit helemaal geen issue meer is. Dat kan voor beide partijen lastige situaties opleveren.

Het leven van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen is op sommige gebieden anders dan dat van heteroseksuelen, bijvoorbeeld wat betreft hun thuissituatie en hoe ze door anderen benaderd worden. Als een vrouw in het ziekenhuis is opgenomen, wordt haar vriendin dan als ‘familie’ beschouwd? Kan zij na het bezoekuur nog even blijven? Als een man in therapie gaat, bedenkt een hulpverlener dan dat zijn depressie te maken kan hebben met het feit dat zijn vader hem doodzwijgt sinds hij verteld heeft dat hij van mannen houdt?

Omdat een arts of hulpverlener vaak geen rekening houdt met de mogelijkheid dat iemand homo is, worden veel homoseksuelen liever geholpen door een hulpverlener bij wie ze eerlijk over hun privé-leven kunnen zijn.

Bestaat er speciale hulpverlening voor homo’s of lesbo’s?

Ja. Er bestaat homo- en lesbisch specifieke hulpverlening. Dit zijn hulpverleners en instellingen die positief staan tegenover homoseksualiteit en weten op welke manieren homoseksualiteit van invloed kan zijn op iemands (psychisch) functioneren.

Dat betekent niet dat alle psychosociale problemen van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen met hun homoseksualiteit samenhangen. Maar ook als iemand andere problemen heeft, kan het prettig zijn met een hulpverlener te praten die begrijpt wat voor consequenties homoseksualiteit kan hebben in het dagelijks leven.

Homo- of lesbisch specifieke hulpverlening betekent niet dat de hulpverlener automatisch het probleem zoekt in homoseksualiteit. Een goede hulpverlener zal homoseksualiteit niet problematiseren, maar het wel erkennen. Zo kan de hulpverlener een veilige omgeving scheppen voor de cliënt om over zijn of haar gevoelens en levenservaring te praten.

Hulpverleners die in de homospecifieke hulpverlening werken, zijn meestal zelf ook homo, lesbisch of biseksueel maar dat is geen vereiste. Adressen van en uitgebreide informatie over roze hulpverleners zijn te vinden op rozehulpverlening.nl.
Je kunt ook anoniem en vertrouwelijk bellen, chatten of mailen met ons!

Waar kun je terecht voor ondersteuning als je seropositief bent?

Neem contact op met de Hiv Vereniging Nederland,  een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor alle mensen met hiv en hun omgeving. De Hiv Vereniging geeft informatie en voorlichting, brengt mensen onderling met elkaar in contact en biedt ondersteuning. Daarnaast behartigen ze de belangen van mensen die seropositief zijn en/of aids hebben.

Bel met het servicepunt van de Hiv Vereniging 020 689 25 77 of stuur een mailtje naar servicepunt@hivnet.org.

In België kun je terecht bij Sensoa Positief, het onderdeel van Sensoa voor mensen die zelf seropositief zijn.

‘Ik heb ervaren dat als je het net te horen krijgt, je leven op zijn kop staat. Door te lezen, door anderen te ontmoeten die het ook hebben en verschillende ziekenhuisbezoeken, krijg je alle informatie die jou, na het te weten komen, anders gaat doen laten denken dan ervoor.’ [www.jongpositief.nl]

Bestaat er speciale informatie voor scholen?

Op de site van de Gay Straight Alliance kun je lezen hoe je op school een groep kunt oprichten met homo- en heteroleerlingen om aandacht te vragen voor homoseksualiteit.
Ook kun je terecht op www.voorlichtingindeklas.nl.

Op gayandschool.nl is allerlei informatie te vinden over homoseksualiteit op school. Nieuws, persoonlijke verhalen en veel links die je verder wijzen op dit gebied. Er is informatie voor leerlingen, docenten en ouders.

Twee andere sites die zich speciaal op onderwijs en discriminatie richten, zijn tolerantescholen.net en vrolijkescholen.nl. Hier kun je onder meer materiaal vinden om bijvoorbeeld homoseksualiteit in de klas te bespreken.

Waar kun je terecht als seropositieve jongere?

 

In Nederland heeft de Hiv Vereniging een actieve jongerenafdeling: Jong Positief, bedoeld voor jongeren tot dertig jaar die leven met hiv en aids. Zij organiseren bijeenkomsten en geven informatie. Ook kun je hier in contact komen met andere seropositieve jongeren.

Robin (20 jaar): ‘Iedereen weet dat je veilig moet vrijen. Bij elke bushalte hangen posters over condooms. In het begin gebruikte ik die dingen. Maar na verloop van tijd kwam de klad er in. Het zou wel heel toevallig zijn als ik nu besmet zou zijn, dacht ik na afloop van de eerste vrijpartij zonder. En na nog een paar keren: nu kan ik er wel mee doorgaan, het maakt nu toch niet meer uit. Sinds kort weet ik dat ik seropositief ben: ergens in me zit dat verdomde virus. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan. Maar dat ik mezelf stom vind, geeft anderen nog niet het recht om mij stom te vinden.’

Is er speciale informatie voor hulpverleners met homoseksuele cliënten?

Hulpverleners die informatie willen over de behandeling van homoseksuele cliënten, kunnen met vragen terecht bij Schorer.

Schorer geeft voorlichting, training en advies over homoseksualiteit aan artsen en therapeuten binnen de reguliere hulpverlening.

Een Schorer-uitgave speciaal voor hulpverleners is  Liever vrouwen. Theorie en praktijk van de lesbisch-specifieke hulpverlening. Hierin staat beschreven hoe homoseksualiteit een rol kan spelen in de hulpverlening aan lesbische cliënten. Deze is nog te bestellen via de betere boekhandel.

 

allesovergay