Aids in Amsterdam 1981-1996


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 10 juli 2018 tot en met 31 augustus 2018. De eerstvolgende keer is op 23 juli 2018 10.00

  • Locatie: Amsterdam | Stadsarchief Amsterdam
  • Categorieën: , ,
  • Toekomstige data:

Eind 1981 wordt een man met vreemde klachten opgenomen in het Amsterdams Medisch Centrum. Artsen weten zich geen raad en de man sterft. Het is het begin van een angstige en onzekere periode waarin de ziekte aids snel om zich heen grijpt. De meeste Nederlandse slachtoffers vallen in Amsterdam waar verschillende groepen een verhoogd risico lopen op besmetting. Onder homo’s, drugsgebruikers en hemofiliepatiënten heerst grote onrust. Een medicijn is er niet, de diagnose aids is een doodsvonnis.

In de tentoonstelling Aids in Amsterdam toont Stadsarchief Amsterdam beelden uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok. Een tijd waarin we het begrip buddy leren kennen, quilts de herinnering aan slachtoffers levendig houden en omvangrijke herdenkings­bijeenkomsten ontstaan zoals de AIDS Memorial Day. De foto’s op de tentoonstelling tonen angst en verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven.

Aids in Amsterdam, 1981-1996
Tentoonstelling 6 juli – 2 sept. 2018, Centrale Hal Stadsarchief Amsterdam. Toegang gratis.

Uitzending EenVandaag
Klik op de onderstaande afbeelding om de uitzending van Een Vandaag van 5 juli 2018 terug te kijken: “Aids was als een sluipend roofdier door de bruisende homoscene van Amsterdam”.

Avondopenstelling
Donderdag 26 juli van 20.30 tot 22 uur: extra avondopenstelling van de tentoonstelling Aids in Amsterdam ( in het kader van de Internationale AIDS Conference in Amsterdam).

Toegang gratis, aanmelden niet nodig.
Website