Dating tips

Grindr, Planetromeo, Recon, Bullchat, Homo.nl, Chatboy, Scruff, Tinder. Dating apps en websites die iedereen wel kent, maar nooit gebruikt. Echt? Nee, honderdduizenden mensen gebruiken apps en websites om contact te zoeken voor vriendschap en ook voor seks. En in heel veel gevallen met plezier en zonder problemen. Maar soms helaas niet en dat had met een betere voorbereiding misschien voorkomen kunnen worden.

Hieronder vind je onze tips voor veiliger daten:

1. Vraag om iemands echte naam

Je gaat elkaar toch zien, dus waarom zou je dat niet doen?
Het is sowieso handig als je moet aanbellen bij HungTop en er staan meerdere namen bij de deurbel. Bovendien kun je een beetje research doen op Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn.

2. Vraag altijd om een telefoonnummer

Het is slim om elkaar vooraf over de telefoon te spreken, om nog even te bevestigen waar je moet zijn en wat jullie van elkaar en de ontmoeting verwachten. En als het adres niet klopt, iemand niet meer opneemt, dan weet je: #fakedate

3. Vraag om meer foto’s

En dan niet de vage met zonnebril of expliciete dickpix. In deze eeuw heeft iedereen een camera op z’n telefoon en voldoende mogelijkheden om selfies te sturen. No pix – no trix. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op iemands stoep.

4. Vertel een vriend dat je een date hebt

Je hoeft niet in details te treden over jouw seksleven, maar vertel tenminste één persoon waar en bij/met wie je bent. Geef het liefst ook nog het telefoonnummer door van de persoon die je bezoekt/ontvangt. En meld ook dat je weer thuis bent of je date vertrokken is. Mocht er iets heel erg fout lopen met je date, dan is er tenminste één persoon die deze waardevolle informatie heeft.

5. Gebruik de app Vriendenzoeker

Een beetje smartphone heeft een app waarmee je je vrienden kunt traceren. Echte vrienden stalken elkaar niet, maar geven om elkaars veiligheid. Stuur via Whatsapp een live locatie update naar je vriend om te laten weten waar je bent. Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen.

6. Stem je verwachtingen op elkaar af

Check met je date of jullie op dezelfde golflengte zitten. Of het nu gaat om een gewone ontmoeting of een seksdate of zelfs paydate: bespreek wat jullie gaan doen. En bied alvast de mogelijkheid dat als het iemand niet bevalt, dat iemand naar huis kan gaan. Even goede vrienden toch?

7. Spreek op een openbare plek af

Bij een gewone blinddate kan dat in een bar, restaurant of bioscoop zijn. Als je ontvangt is het niet gek om iemand bij een bushalte of op de hoek van de straat te ontmoeten, voordat je iemand in je huis laat. Zo kun je alvast zien of de persoon is zoals die zich online voordeed.

8. Durf nee te zeggen

Als het om seks gaat, betekent nee ook echt nee. Anders is het aanranding of verkrachting en dat is een serieus strafbaar feit. Maar het gaat ook om nee zeggen als je toch niet met iemand mee naar huis wil. In iemands auto stappen. Of nog een drankje doen. Of drugs gebruiken. Of nog een persoon bij jullie date betrekken. Je bent niet verplicht om aan iemands online fantasieën te voldoen. Als je niet zeker bent van jezelf, kies dan de veiligste optie: zeg nee en ga naar huis.

9. Berg waardevolle spullen op

Als je iemand over de vloer krijgt, is het verstandig om waardevolle spullen op te bergen. Je kent iemand niet en je zult niet de eerste zijn die z’n iPad is kwijtgeraakt na geweldige seks.
Ga je op date? Laat dan je kostbaarheden thuis. Je ID, pinpas en OV-chipkaart zijn voldoende.

10. Ken je grenzen

Je weet: Alcohol en drugs nemen remmingen weg. Misschien is het verstandig om daar zelf controle over te houden, voordat je de controle over jezelf kwijt raakt. Durf nee te zeggen tegen drank, nee tegen drugs. Dates op drank en drugs willen nog wel eens in een nachtmerrie eindigen. Zoals onbeschermde seks tegen je zin. Als je toch drugs wilt gebruiken, doe dit alleen met mensen die je kent en vertrouwd.

11. Go and see the doctor

Onbeschermde seks gehad en bang voor een hiv-infectie? Neem dan contact op met de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als je binnen 72 uur begint aan een PEP-kuur dan verklein je de kans op een levenslange  hiv-infectie. Heb je veel wisselende contacten, doe dan met regelmaat een SOA-check. Zie ook www.mantotman.nl

12. Wees eerlijk over jezelf

Je verwacht van de ander dat deze niet liegt over z’n leeftijd, statistieken en voorkeuren, doe dat zelf dan ook niet. Eerlijk zijn is aantrekkelijk!

13. Gebruik je verstand

Spannend – maar is het wel zo slim om in het donker naar een schimmig plekje te gaan voor snelle seks met een onbekende? Als je al onze tips hierboven hebt opgevolgd, vraag jezelf dan af of je dat zou doen als je niet geil zou zijn. Euh…

14. Schaam je niet

Bijna iedereen op datingapps en websites is zoals jou en op zoek naar hetzelfde: een leuke/spannende ontmoeting of snelle seks. Daar is niets mis mee. Uit internetdates komen zelfs huwelijken voort. Je hoeft je dus nergens voor te schamen.

15. Gaat er iets fout? Meld het!

Kom je fakers tegen of wilde je date dingen doen die jij niet wilde? Rapporteer ze bij het datingplatform.  Profielen en IP-adressen kunnen geblokkeerd worden. Samen voorkomen we zo dat ze andere mensen die minder sterk in hun schoenen staan kwaad doen.

Is je date goed fout gelopen? Drugs gebruikt tegen je zin? Bont en blauw thuisgekomen? Portemonnee kwijt? Gechanteerd met foto’s? Ook dan is het belangrijk het te melden of misschien zelfs aangifte te doen. Bij de politie. Je kunt terecht bij Roze In Blauw via www.rozeinblauw.nl . Je krijgt dan iemand aan de telefoon die zelf lesbisch, homo of biseksueel is, bekend is met de gay dating cultuur en jou kan helpen. In  een levensbedreigende situatie bel je 112.

Voor jongeren: Als je wel eens een nare ervaring hebt gehad op of via een datingsite, kun je hulp zoeken via www.helpwanted.nl of via www.comensha.nl/meldpunt-minderjarigen.

Voor jong en oud: @Sam_is_er, een initiatief van de Rijksoverheid. Om iedereen met een nare seksuele ervaring kracht te geven en te laten zien dat hulp helpt. Voor hulp verwijst Sam door naar www.watkanmijhelpen.nl.

Wil je er over praten? Bij  Switchboard bieden we een luisterend oor. Neem contact met ons op via e-mail, chat of telefoon.

Kijk op www.mantotman.nl voor meer tips over internetdating.