7e Editie Pride Photo Award tentoonstelling zowel serieus als speels


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 2 november 2019 tot en met 1 december 2019. De eerstvolgende keer is op 21 november 2019


Uit de serie Play Toy, 2017, Seungwook Yang

2 november t/m 1 december in de Hallen in Amsterdam

Pride Photo Award, de eerste en ’s werelds enige fotowedstrijd waarin seksuele geaardheid en genderidentiteit centraal staan presenteert op 1 november a.s. de winnaars van de editie 2019. De tentoonstelling vindt plaats in de Hallen in Amsterdam West en zal tot 1 december aanstaande vrij te bezoeken zijn voor het publiek. De jury selecteerde dit jaar 12 winnaars uit circa 3800 inzendingen van 409 verschillende fotografen met 65 nationaliteiten. Dit recordaantal inzendingen geeft zowel de groei aan die Pride Photo Award door de jaren heeft doorgemaakt, als dat een steeds grotere groep fotografen zich intensief bezig houdt met thema’s rond seksuele en gender diversiteit en de plaats daarvan binnen onze samenleving.

Deze 7e editie van Pride Photo Award kenmerkt zich door de uiteenlopende wijze waarop de winnaars zijn omgegaan met het thema. Brutale, geestige en ontroerende verhalen worden met durf gepresenteerd in een maatschappij die nog immer angstvallig vasthoudt aan hetero-normatieve waarden. Persoonlijke verhalen, vertaald in beeld waaruit blijkt dat thema’s rond seksualiteit en gender niet op zichzelf staan maar juist opgesloten liggen binnen grotere politieke, economische en geografische vraagstukken.

“De inzendingen hebben ons duidelijk gemaakt dat mensen een grotere creatieve vrijheid ervaren wanneer ze inzenden voor Pride Photo Award dan bij andere wedstrijden. Velen maakten gedurfde beeldkeuzes en traden buiten de gebaande paden”. – Jury Rapport

Prijsuitreiking op 1 november
Op vrijdag 1 november vindt om 16.30 uur de prijsuitreiking plaats, met aansluitend om 18.00 uur de opening van de expositie door de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink. Via de website van Pride Photo Award kunt u zich aanmelden voor de prijsuitreiking en/of de opening.

Over Pride Photo Award
Het is de zevende keer op rij dat Pride Photo Award deze wedstrijd organiseert, na een korte onderbreking van twee jaar. Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument, en ondersteund en geadviseerd door Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) en World Press Photo. Pride Photo Award 2019 wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Fonds21, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Jury Pride Photo Award 2019
De Pride Photo 2019 jury bestond dit jaar uit: Anna Zekria, fotografie producer, consultant en agent. Tevens is ze medeoprichter van het in Moskou gevestigde agentschap Salt Images. Chris Rijksen is een kunstenaar die met verhalen werkt. Het collectief the Transketeers waar hij deel van uitmaakt, maakt projecten over positieve zichtbaarheid en representatie. Chris was winnaar van de Pride Photo Award in 2012. Jury voorzitter John Fleetwood is een vooraanstaand curator, docent fotografie en de directeur van Photo. John woont en werkt in Johannesburg, Zuid-Afrika. Curtis Tanner, is beeldredacteur voor de New York Times en tenslotte Song Sujong. Song is in alle aspect van fotografie actief geweest, zowel als maker als samensteller van tentoonstellingen, eerder nam Sujong song deel aan prestigieuze juries’ waaronder die van de World Press Photo.

Website