Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 9 juli 2021 tot en met 8 oktober 2021. De eerstvolgende keer is op 20 september 2021 10.00

  • Locatie: Amsterdam | Stadsarchief Amsterdam
  • Categorieën: , , , , ,
  • Toekomstige data:

Pride Amsterdam, het grote emancipatoire feest van seksuele- en genderdiversiteit, bestaat in 2021 vijfentwintig jaar. De tentoonstelling Amsterdam regenboogstad – 25 jaar Pride in het Stadsarchief vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiq+’ers. Vanuit een historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap.

Begin jaren negentig sloegen horecaondernemers in de Reguliersdwarsstraat de handen ineen met als doel het organiseren van Pride Amsterdam om de naam van Gay Capital van Europa hoog te houden, de stad voor te bereiden op de komst van de Gay Games in 1998 en de vrijheid en diversiteit te vieren. Het driedaags durende feest, met als afsluiter de Canal Parade, werd onverwacht een groot succes.

Door de jaren heen groeide Pride Amsterdam uit tot een gelaagde, negendagen durende viering, waarbij de emancipatie van diverse groepen binnen de regenbooggemeenschap centraal staat. Tijdens de verschillende edities van de Pride vieren we overwinningen zoals de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in 2001, maar blijkt ook dat de strijd voor zichtbaarheid, gelijke rechten en acceptatie van lhbtiq+-personen in Amsterdam, Nederland en over de grens nog niet gestreden is.

In de tentoonstelling staan de verhalen van 12 personen centraal die in de afgelopen 25 jaar hebben gestreden voor de zichtbaarheid en emancipatie van een of meerdere groepen binnen de Amsterdamse regenbooggemeenschap.

Tegelijk met de tentoonstelling lanceert het Stadsarchief een gloednieuwe themasite, Amsterdam Regenboogstad, met daarop ruim 40 historische en hedendaagse verhalen over lhbtiq+ personen of gebeurtenissen in Amsterdam.

  • Tentoonstelling in de Centrale Hal
  • 9 juli t/m 10 oktober 2021
  • Toegang is gratis

Website