Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 18 januari 2020 tot en met 3 mei 2020. De eerstvolgende keer is op 29 maart 2020 11.00

  • Locatie: Utrecht | Centraal Museum
  • Categorieën: , , , ,
  • Toekomstige data:

Op zaterdag 18 januari 2020, de verjaardag van COC Midden-Nederland, opent in het Utrechtse Centraal Museum de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler’.

Het Centraal Museum heeft een selectie gemaakt uit de nalatenschap van de Utrechtse kunstenaar en schrijver Dirkje Kuik (1929-2008). Dirkje Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Utrecht was de inspiratiebron voor haar tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen. Als – zeer belezen – schrijfster van romans en essays won zij onder meer de Multatuliprijs. Zij richtte in 1960 samen met J.H. Moesman (1909-1988) en Henc van Maarseveen (1926-2012) het grafisch gezelschap De Luis op, en was een spil in het Utrechtse kunstleven. Dirkje Kuik kwam als William Diederich Kuik ter wereld. Op 51 jarige leeftijd onderging zij een aantal operaties en werd ze de vrouw die ze altijd al had willen zijn.

In de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler’, die opent op de 70ste verjaardag van COC Midden-Nederland, wordt haar werk geflankeerd door werk van Philipp Gufler (Augsburg, 1989). Gufler doet onderzoek naar genderidentiteit en historische personages en presenteert dit door middel van onder andere video’s, performances, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. In zijn serie van quilts – gezeefdrukte doeken – stelt Gufler de levens van historische personen uit de LHBTQI+ gemeenschap centraal. Speciaal voor deze tentoonstelling werd Gufler uitgenodigd een quilt te maken over het leven en werk van Dirkje Kuik.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden-Nederland en is te zien tot 3 mei 2020.

Website