Café Oké


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 5 januari 2019 tot en met 7 december 2019. De eerstvolgende keer is op 2 november 2019 14.00


Iedere eerste zaterdag van de maand is er Café Oké bij COC Zwolle. Deze activiteit is voor iedereen met een (licht) verstandelijke of lichamelijke beperking, die ontdekt heeft homo-, lesbische of biseksuele gevoelens te hebben.

Café Oké biedt hen een gezellige plek waar ze zichzelf kunnen zijn en elkaar kunnen ontmoeten. Bijna de helft van de vrijwilligers van Café Oké behoort zelf tot de doelgroep. Ook mensen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking zijn welkom bij Café Oké, mits ze zich open stellen naar de doelgroep van deze activiteit. Café Oké duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

575587_258277020985236_1969899938_n

Wat is Café Oké
Café Oké biedt een veilige en gezellige ontmoetingsplek voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De activiteit is speciaal bedoeld voor mannen of vrouwen die op iemand van hun eigen sekse vallen.
Van bezoekers horen we nogal eens dat er in hun woon- of werkomgeving een taboe rust op andere dan man-vrouw relaties. Hierdoor kunnen ze problemen ervaren om voor hun gevoelens uit te komen en in een isolement terechtkomen. Café Oké wil dat isolement graag doorbreken. Via de maandelijkse café- middag kunnen mensen met een beperking en homo/lesbische/biseksuele gevoelens elkaar ontmoeten en (zelf)acceptatie en herkenning ervaren. Ze ontmoeten anderen, die net zo zijn als zij. Dit vergroot hun wereld en hun kennissenkring. Bij ons is iedereen ‘oké’ zoals hij of zij is. Of iemand nou mannen leuk vindt of vrouwen. Of misschien wel beiden.

Werkwijze Café Oké
De activiteiten van Café Oké zijn ‘door en voor’ de doelgroep. Vandaar dat de helft van onze vrijwilligers zelf een beperking heeft en meedraait achter de bar of nieuwe bezoekers opvangt. Maandelijks bespreken we met elkaar wat we gaan doen en wie welke taken uitvoert. Café Oké vindt plaats op elke eerste zaterdag van de maand, ‘s middags van 2 tot 5 uur, in het COC aan de Kamperstraat 17. Alleen in juli en augustus is er een zomerstop.

De sfeer bij Café Oké is ontspannen, gezellig en veilig. Nieuwe bezoekers kunnen gerust alleen naar onze maandelijkse activiteit komen. We ontvangen ze hartelijk aan de koffietafel en er is altijd iemand die een praatje met ze maakt. Ook een familielid, kennis of begeleider is welkom om mee te gaan. Om eens een kijkje bij Café Oké te nemen of om die eerste stap over de drempel wat makkelijker te maken.

Voorlichting
Om homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken en mogelijke vooroordelen weg te nemen, heeft COC Zwolle een werkgroep die voorlichting geeft aan groepen, zoals klassen van een middelbare school of een mbo/hbo. Waar nodig werkt de voorlichtingsgroep samen met Café Oké, bijvoorbeeld bij voorlichtingen aan mensen met een beperking, of aan familieleden of (toekomstige) begeleiders van deze doelgroep.

Meer info?
Kijk even hier of neem contact op via cafe-oke@coczwolle.nl Je mag natuurlijk ook gewoon langskomen. Heb je onze Facebookpagina al geliked?