Drag Power – Gender, pride & glamour


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 12 november 2019 tot en met 1 maart 2020. De eerstvolgende keer is op 18 februari 2020 11.00

  • Locatie: Apeldoorn | CODA
  • Categorieën: , , ,
  • Toekomstige data:

Expositie van 03.11.2019 t/m 01.03.2020

Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul’s Drag Race maakte drag wereldwijd bekend. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna ‘mainstream’ geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? Of zit er meer achter? De tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour toont de uitbundige uitdossingen, maar laat vooral ook zien wat zich achter de pailletten en onder de pruik bevindt.

De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power – Gender, pride & glamour een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen. Richard Keldoulis is al 18 jaar actief als de activistische drag queen Jennifer Hopelezz en staat aan de basis van House of Hopelezz en belangrijke dragevenementen als de Drag Olympics en Superball. Sander den Baas verscheen afgelopen jaar als Lady Galore in het programma ‘De diva in mij’ en in de documentaire ‘Galore’ over Lady Galore en is al vele jaren actief binnen de drag-scene. Het alter ego van Ante Joosten is Mason Tonight, de enige drag king tussen de hoofdpersonen. De uit Maleisië afkomstige Afif Shafit is relatief kort actief als drag queen met de naam Licka Lolly. De raadselachtige ChelseaBoy is het alter ego van Brian van der Heijden.

De actuele scene en de historische wortels van drag worden verder belicht aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video’s en outfits. Zo ontstaat niet alleen een rijkgeschakeerd beeld van het heden en verleden van drag, maar ook van de maatschappelijke en culturele structuren waar drag door wordt verworpen en omarmd.

Drag Power – Gender, pride & glamour werd tot stand gebracht in samenwerking met gastcuratoren en initiators Paul Derrez en Willem Hoogstede.

Check hier de openingstijden van het CODA Museum