TIJDELIJK GESLOTEN Expositie The Dark Male Model


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 6 maart 2020 tot en met 3 mei 2020. De eerstvolgende keer is op 28 maart 2020 14.00

  • Locatie: Groningen | Galerie Mooiman
  • Categorieën: ,
  • Toekomstige data:

Galerie MooiMan laat met deze expositie de donkere man in de kunst zien als een variant op de expositie ‘Le modèle noir’ die in juli 2019 in Parijs te zien was. De galerie wil met de expositie de discussie aangaan hoe momenteel verschillende musea in Europa hun collecties politiek correct willen tonen, zoals het Rijksmuseum als ook het Amsterdam Historisch Museum die woorden als ‘De Gouden Eeuw’ schrapten. Woorden, titels van kunstwerken, een worsteling in cultuurhistorisch besef die te maken heeft met hoe kunst omgaat met racisme en discriminatie van de niet-blanke mens.

Met deze ‘verboden woorden’ heeft de expositie door het werk van de Ugandese schilders Ocom Adonias en Matt Kayem een discussiestuk die de gelaagdheid van deze expositie laten zien. Want het schilderij van Ocom Adonias ‘Forbidden Words’ toont vanuit een compleet andere cultuur juist de kwetsbaarheid van de Afrikaanse man, ook een worsteling maar dan met verboden woorden gekoppeld aan een zoektocht naar identiteit en seksuele uitingen.

Op zondag 1 maart zal de expositie geopend worden door beeldhouwer Marcel Joosen en Axe Leito, Mr. Leather 2019 én ambassadeur Amsterdam Pride 2020. Vanaf 15.00 uur is de galerie open voor publiek. Om 16.00 uur zal de opening verricht worden.

Kunstenaars: [aquarel] Rinaldo Hopf (D), [beelden] Marcel Joosen (F), [fotografie] Franciscus & Franciscus, Jaap de Jonge, Alexander Kargaltsev (VS), Gert Kist, Daniel Marcel SchmudeSterling (D), [keramische sculpturen] Frans Franciscus, [schilderijen] Ocom Adonias en Matt Kayem (Uganda), Dmitry Bitjukov (L), Alberto Escobar (ZA). ART MO ET (MOnique van Laake en TEun Anders), Wim Heldens en Antoine Timmermans.

De expositie duurt van 1 maart tot en met 3 mei 2020.

Website