Expositie What a Genderful World


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 11 oktober 2019 tot en met 3 januari 2021. De eerstvolgende keer is op 22 september 2020 10.00

  • Locatie: Amsterdam | Tropenmuseum
  • Categorieën: , ,
  • Toekomstige data:

Welkom in What a Genderful World!

Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je ook dat wat wij als mannelijk of vrouwelijk zien grotendeels cultureel bepaald is? Vaak zijn we ons daar niet eens van bewust. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • De kleur roze in de VS en Europa niet altijd geassocieerd werd met vrouwelijkheid? Met speelgoed en kleding is in de tentoonstelling te zien dat deze ‘meisjeskleur’ pas sinds de jaren ’50 zo bekend staat.
  • Een rok een toonbeeld van mannelijkheid kan zijn? Waar in het Westen veelal vrouwen een rok dragen, is het in andere culturen een toonbeeld van mannelijkheid. Zo is er een rok uit Fiji te zien die politiemannen dragen als onderdeel van hun uniform.
  • De tweedeling mannelijk/vrouwelijk niet overal vanzelfsprekend is?
    India, Samoa en Mexico hebben drie genders, verschillende Native American gemeenschappen kennen er maar liefst vijf. De fotokunst van de Samoaanse Yuki Kihara laat dit zien waarbij zij zichzelf toont als sociaal erkend derde gender.

Ervaar het zelf
Je wordt ook uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Ga zitten op een stoel, dit kan alleen wijdbeens. Neem een duik in een ballenbak van borsten die je laat nadenken over macht. Of doe een fotoshoot die je bewust maakt van je eigen typisch ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke‘ pose.

Te zien tot en met 3 januari 2021. Het museum is dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur geopend. Kijk voor meer informatie over openingstijden.

Website