Kabbalat sjabbat online


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 7 augustus 2020 tot en met 25 december 2020. De eerstvolgende keer is op 25 september 2020 18.45


©jacqcarver
©jacqcarver

Nu gewone diensten in de Uilenburgersjoel niet mogelijk zijn, is BHC gestart met wekelijks verzorgde virtuele diensten. Het ligt in de verwachting dat deze Zoom-diensten nog maanden de gewone zullen vervangen. In augustus is er door omstandigheden geen Sjacharietdienst.

Er staat een goede Zoom-handleiding op het internet voor deelnemers. Daarin wordt stap voor stap beschreven hoe je kan inloggen en wat de (extra) mogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld privéberichten met anderen uitwisselen en op die manier kan je dus eigenlijk gewoon sjmoezen tijdens de dienst. Alles staat in de handleiding, met schermafbeeldingen en duidelijke verwijzingen naar de gebruikte pictogrammen. Je vindt de handleiding hier.

De Kabbalat sjabbat / Vrijdagavond-diensten zijn van 18.45 uur tot 19.45 uur. Als je de Zoom link wilt om toegang te hebben tot de online dienst, mail naar [email protected]. Als je vriend of lid bent, kan je deze link ook terugvinden op Reshet, ons intranet.

Let op: alle diensten zijn in het Nederlands, maar om onze Engelstalige leden en vrienden (die te weinig Nederlands kennen om de diensten te volgen) ook deze ervaring te geven, zal maandelijks één van de vrijdagavonddiensten in het Engels worden gehouden. De eerste Engelstalige dienst vindt vrijdagavond 14 augustus plaats.

De zoom-diensten worden onder meer bijgewoond door leden van de Progressief-Joodse Gemeente Noord-Nederland (‘Zuidlaren’). Tamarah Benima is rabbijn van deze kehille. De relatie tussen de beide kehillot dateert uit de tijd van rabbijn Elisa Klapheck.

Voorbereiding
• Er worden Sjabbatkaarsen aangestoken tijdens de Kabbalat Sjabbat/vrijdagavond-dienst. Als je dat tegelijkertijd wilt doen, zet dan jouw eigen Sjabbatkaarsen klaar. Vergeet de lucifers niet.
• Zet voor de kiddoesj de (kiddoesj) wijn en glas/glazen klaar.
• Zet voor de motzi het brood klaar. Mét het zout.

Beit Ha’Chidush (BHC) is een onafhankelijke modern-Joodse gemeente voor iedereen met een Joodse achtergrond, zowel van vaders- als van moederszijde. We vormen een gemeenschap op basis van gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Als je een niet-Joodse partner hebt, dan zijn jullie samen welkom.

Website