Presentatie over arbeidsvoorwaarden voor roze gezinnen


Evenementgegevens


Op donderdag 30 september 2021 geeft Meer dan Gewenst een online presentatie over de mogelijkheden voor het verruimen van arbeidsvoorwaarden binnen bedrijven ten behoeve van roze gezinnen.

Helaas is bij diverse gezinsvormen de juridische situatie niet (of pas na lange tijd) hetzelfde als de feitelijke situatie.

Dat betreft vooral roze gezinnen, maar ook sommige hetero-gezinnen, want het komt vooral door de gezinsvorm, bijvoorbeeld bij meerouderschap, draagmoederschap of adoptie.
Daardoor komen ouders die feitelijk wel de zorg voor een kind dragen (maar juridisch niet / nog niet de officiële ouder zijn), niet in aanmerking voor regelingen als geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof, ouderschapsverlof, zorgverlof, calamiteitenverlof, bijzonder verlof etc.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een derde ouder die het kind niet kan erkennen omdat er al twee juridische ouders zijn of een homo-vader die zijn dankzij draagmoederschap geboren kind nog niet kan adopteren omdat daar een tijd (kan een jaar duren) overheen gaat. Officieel heb je dan geen recht op bijvoorbeeld geboorteverlof.

Bedrijven kunnen daar zelf iets aan doen. Hema heeft dit vorig jaar al gedaan. Zij geven de ouders die bij Hema werken en door hun gezinsvorm geen recht hebben op (aanvullend) geboorteverlof, toch dat verlof.
Meestal zijn bedrijven helemaal niet op de hoogte van het feit wat er aan schort en zijn ze heel welwillend om “rainbowfriendly” te zijn en om dit op te pakken, maar iemand moet het aanhangig maken bij de juiste mensen. Ook is de situatie nog schever geworden sinds het invoeren van het aanvullend geboorteverlof (1 juli 2020).

We kunnen jullie hulp goed gebruiken! Hopelijk gaan veel bedrijven in de voetsporen treden van Hema. Daarom geven we een (online) presentatie hierover voor HRM-medewerkers, vakbondsmensen, roze bedrijfsnetwerken, ouders, wensouders etc. etc. Iedereen die hier meer over wil weten, is van harte welkom om de presentatie bij te wonen, en het eventueel aanhangig te maken bij je werkgever.

You can make the difference!

Bestuurslid Sara Coster zal namens Meer dan Gewenst uitleggen wat er schort aan de verlofregelingen voor “andere gezinsvormen”, hoe dat komt en ze zal tips geven. Bianca Busser van Hema is aanwezig om uit te leggen hoe zij de regeling in elkaar hebben gestoken, en Nicoline Veenendaal, gespecialiseerd familierecht advocate, en Jelle Martens namens Workplace Pride.

Deze (gratis) online sessie wordt gegeven op donderdag 30 september 2021 van 09:00 tot 10.00 uur (bij de vorige sessies waren er totaal meer dan 130 deelnemers!)

Meld je aan

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar  bestuurslid Sara Coster via [email protected]

Mocht je iemand kennen voor wie dit ook interessant zou kunnen zijn: stuur hem/haar vooral dit bericht! Of deel ons bericht vanuit onze social media, bijvoorbeeld LinkedIn, dat zou heel fijn zijn!

Website