Queer Cinema | Moderne Klassiekers


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 18 september 2020 tot en met 2 oktober 2020. De eerstvolgende keer is op 25 september 2020


In september zullen we met onze Moderne Klassiekers een greep nemen uit de geschiedenis van LGBTQ* film. Queer thematiek is sinds de begindagen van film al aanwezig geweest, maar werd vooral door avant-garde filmmakers in de jaren ’60 expliciet op de kaart gezet.

Door de sociologische en filosofische theorieën queer en feminist theory uit de jaren ’80 werd queer cinema vervolgens duidelijker zichtbaar als stroming. In de jaren ’90 werd vervolgens de term New Queer Cinema gebruikt door filmcriticus B. Ruby Rich; zij zag een groeiende beweging van LGBTQ* filmmakers die onbeschaamd en expliciet queer levens in beeld brengen. Later braken een aantal regisseurs uit de New Queer Cinema-beweging door naar de mainstream filmwereld en werd queer thematiek in film bekend bij het grotere publiek.

Omdat queer naast een thematiek vooropstaand een veelomvattende identiteit is, is ook de representatie in film extreem veelzijdig en fluide. Met deze vier films proberen we de verscheidenheid van queer cinema te vertolken, hoewel dit haast onhaalbaar is gezien de diversiteit en grootte van de collectie.

Website