Genderdiversiteit

Genderdiversiteit is een breed en veelomvattend begrip en moeilijk om in sluitende termen te bevatten. Hieronder een kleine greep uit de veelvoorkomende termen binnen dit onderwerp.

Wat is genderidentiteit?

Dit is de persoonlijke overtuiging van het behoren tot een bepaald geslacht, zijnde man of vrouw, beide of geen van beide. Bij transgender personen komt de genderidentiteit niet overeen met het bij de geboorte vastgestelde geslacht. The Genderbread Kit biedt een educatief programma, speciaal voor het voortgezet onderwijs, dat gender- en seksuele diversiteit op een speelse en interactieve manier bespreekbaar maakt.

Wat is transgender?

De belangenorganisatie Transgendergroep Groningen (TGG) omschrijft transgender als ieder die zich helemaal of gedeeltelijk niet thuis voelt in het hokje man of vrouw noemen wij transgenders. Velen maken een onderscheid in allerlei groepen, waar anderen zich dan weer niet bij thuis voelen. Wij zijn van mening, dat het niet uitmaakt hoever je met je gevoelens gaat. Helaas wordt de laatste tijd het begrip “transgender” weer bijna uitsluitend voor transseksuelen gebruikt, waarmee de veel grotere groep, die zich niet (of nog niet) als zodanig voelt, te kort wordt gedaan.

Wat is genderdysforie ?

De site van VUmc te Amsterdam omschrijft genderdysforie als het diepe gevoel van onbehagen dat iemand ervaart als geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Vaak gaat het samen met de wens om van een andere geslacht te willen zijn.