De eerste keer

De eerste keer dat je met iemand vrijt kan heel speciaal zijn. Het kan ook mislukken, juist omdat de spanning groot is.

Ontmaagding wordt cultureel gezien als een vorm van volwassen worden. Maar dat gaat meestal vooral over de eerste keer dat je seks hebt met een man. Ook de eerste keer met een vrouw kan ingrijpend zijn, hoe jong of oud je ook bent en of je nu wel of niet al eens met een jongen hebt gevreeën.

Maar wat is de eerste keer? De eerste keer dat je met jezelf vree? Dat je met een vrouw zoende? Er zijn veel eerste keren en wat je de eerste keer noemt is heel persoonlijk.

Het is fijn als de eerste keer met een vrouw heel bijzonder is. Je bent altijd met mannen geweest en vond seks nooit zo bijzonder. Of je hebt jarenlang over seks met een ander meisje gefantaseerd en hebt eindelijk een vriendinnetje. Dan kan de eerste keer met een vrouw fantastisch voelen: alles klopt. Haar lichaam zacht en herkenbaar.

De eerste keer kan ook tegenvallen. Je ligt nerveus als een stijve plank in bed, of je knapt af op haar wilde manier van zoenen. Je kunt je niet ontspannen omdat je nare ervaringen hebt gehad met seks.

Je kan het gevoel hebben dat er veel van afhangt. Je wilt je bijvoorbeeld pas echt bi of lesbisch noemen als je met een vrouw naar bed bent geweest. Of je hebt er zo lang naar uitgekeken dat je niet meer weet hoe je het moet aanpakken.

Als jouw eerste keer niet geweldig is, niet getreurd. Met je vaste vriendin of je nieuwe flirt beleef je steeds nieuwe eerste keren.

Iedereen heeft het ooit voor de eerste keer gedaan. Bedenk of je het wilt zeggen: misschien wil je niet voor groentje worden aangezien, maar het kan fijn zijn als je de schijn niet hoeft op te houden.

Doe niks tegen je zin. Volg je gevoel, en geef aan als het je te ver of te snel gaat. Voor tips over sekstechnieken klik hier. Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit, als je denkt dat het ervan gaat komen. Om veilig te vrijen kun je beflapjes, handschoenen en glijmiddel meenemen.

Merel (40): Mijn eerste keer was heel stressvol. Ik was heel erg opgewonden, maar zij was heel terughoudend, voorzichtig. We hebben een beetje aan elkaar gezeten, maar veel stelde het niet voor. Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik was echt misselijk, ik kon bijna geen ademhalen. Ik dacht: oh mijn god, nu is het dus echt zo!' [Bron: interview]
Judith (30): Eerlijk gezegd kan ik me niet eens meer herinneren hoe het voelde en wat we allemaal hebben gedaan, maar ik was heftig onder de indruk van het moment. Je moet je voorstellen, ik had alleen nog maar een beetje gezoend met een jongen, maar ik had nog nooit aan wie dan ook gezeten. Laat staan aan een vrouw, en daar lag ik, met een naakte vrouw in bed. En ze was nát, ik wist niet eens dat dat bestond. Het was een soort roes. [Zij aan Zij, 2002-8, p. 18.]
Selma: Het klinkt clichématig, maar echt, ik had het gevoel of ik gewoon thuiskwam. Het is lekker, heerlijk zacht, warm, rond, je kent het, je hérkent het. [Zij aan Zij, 2001-8, p. 27.]

lesbischnllogo