De scene

De lesbische scene bestaat uit kroegen, disco’s en feesten waar lesbische en biseksuele vrouwen uitgaan. Als je op zoek bent naar een leuke vrouw, is het slim om uit te gaan.

In de meeste grotere steden vind je kroegen en disco’s waar alleen vrouwen komen.
Het kan fantastisch, vertrouwd en vreselijk sexy zijn om daar uit te gaan. Je ziet vertrouwde gezichten, maakt misschien makkelijker contact. Je vindt er andere vrouwen op zoek naar avontuur.

Tegelijk kan de scene beklemmend zijn. Het feit dat je allemaal op vrouwen valt, betekent niet automatisch dat je vriendinnen wordt. Als je er voor het eerst komt, kun je het gevoel hebben dat je moeite ervoor moet doen om erbij te horen. Loop je al langer mee, dan heb je al van alles meegemaakt met elkaar, al dan niet romantisch van aard. Je ex-vriendinnen en flirts kom je ook tegen en dat kan ingewikkeld zijn.

Codes

Zoals elders spelen in de lesbische scene codes een grote rol. Het zijn onuitgesproken regels over wat hip is om te doen, te drinken en te dragen. Codes kunnen verschillen van kroeg tot kroeg. Tegelijkertijd zijn er ook altijd lesbische modes en codes die je overal terug ziet. Meer over lifestyle, lees je hier.

Je kunt je aanpassen om erbij te horen. En je kunt je onzeker voelen wanneer je niet aan de codes voldoet. Tegelijkertijd kunnen codes ook maken dat je je thuis voelt. Eindelijk kun je jezelf zijn!

Suzy: De eerste zes maanden in Nederland waren druk, maar daarna voelde ik me eenzaam. En omdat mijn Arubaanse vrienden niks afwisten van mijn lesbisch zijn kon ik ze niet mee vragen naar een gay cafÿ. Ik zat opgesloten in mijn kamertje en durfde niet alleen op stap te gaan. Dat kon zo niet langer en op een avond nam ik de fiets en ging naar het COC. Eenmaal voor de deur twijfelde ik of ik naar binnen zou gaan, want het zag er niet bepaald 'trendy' uit. Toch ging ik naar binnen en na een poosje kwamen twee meiden zich voorstellen. Later gingen we met z'n drieeën  naar een ander cafe, waar we tot laat in de avond zaten te kletsen. Zo begon ik meer zelfvertrouwen te krijgen, en ik besloot voortaan alleen op stap te gaan. [Meidenboek, p. 92]

lesbischnllogo