Wanneer ga je naar een hulpverlener?

De drempel om professionele hulp te zoeken is soms hoog, zeker als het de eerste keer is. Het kan voelen als het erkennen van een nederlaag. Maar zonder hulp blijf je soms in een kringetje ronddraaien.

Hulpverleners zijn er niet alleen voor ernstige problemen waar je bijna onder bezwijkt. Je kunt ook iemand in de arm nemen als je bent vastgelopen op je werk, of als je jezelf eens beter wilt leren kennen. Of misschien ben je al jaren aan het tobben over je lesbische gevoelens, of word je steeds maar weer op de verkeerde vrouwen verliefd. Er is een scala aan hulp beschikbaar, van een coach die met je doorneemt hoe je beter zou kunnen functioneren, tot een psychotherapeut die samen met jou op zoek gaat naar de oorzaken van problemen. Je bent er zelf bij om te bepalen hoe de hulpverlener en jij samen te werk gaan. Alleen als je in een acute psychiatrische crisis belandt, kan het zijn dat er voor je wordt beslist. Maar in alle andere gevallen wordt een behandelplan samen vastgesteld. Voor je de stap naar een hulpverlener zet, kan het nuttig zijn eerst met de huisarts te praten. Soms is een verwijsbrief van de huisarts nodig voor een traject, met name om voor vergoeding in aanmerking te komen (zie Wat zijn de kosten?).

Zelfhulp

Gaat het om het inpassen van lesbische gevoelens in je leven, dan kun je terecht bij een van de zelfhulporganisaties om aan een praatgroep deel te nemen of contactavonden te bezoeken. Voor het delen van ervaringen rond het uit de kast komen kan dat vruchtbaarder zijn dan een contact met een hulpverlener.

Wij mogen niet falen

Lesbische vrouwen hebben sterker dan heterovrouwen het gevoel: wij mogen niet falen, wij zijn sterk, wij redden onszelf. Ze voelen een druk om anderen te bewijzen dat hun leven en hun relaties, ondanks hun keuzes, toch heel goed zijn. Vaak móeten ze ook wel zelfstandig zijn. Soms is de band met ouders en andere familie minder hecht.  Erkenning van je eigen behoefte aan steun en troost, is belangrijk. Daarin kan een professionele hulpverlener v/m iets betekenen. Die kan problemen in een bredere context zetten en losmaken van eigen schuld- en schaamtegevoel.

Switchboard

Bij minder gecompliceerde problemen of praktische zaken kun je ook Switchboard bellen of mailen. Switchboard is het landelijke informatie- en adviespunt van het COC voor alle vragen over homoseksualiteit, biseksualiteit en transgender leefstijl.
Rozehulpverlening.nl

Heb je besloten een professionele hulpverlener te zoeken, kijk dan op de website rozehulpverlening.nl. Dat is een overzicht van hulpverleners die affiniteit en ervaring hebben met lesbische en homoseksuele cliënten. Het doorlezen van de uitgebreide gegevens over de hulpverleners kan je ook helpen in je nadenken over waarom je hulp zou moeten zoeken en wat voor soort therapie dan.

lesbischnllogo