Baarmoeder

Je vagina wordt vanbinnen begrenst door je baarmoedermond, de opening van je baarmoeder. Je baarmoeder bevat de sterkste spieren van het menselijk lichaam. Als je klaarkomt, trekt de baarmoeder samen.

Als je op je knieën zit en je met een vinger in je vagina gaat, kun je de baarmoedermond soms voelen. Je baarmoedermond is een rond orgaan met een kleine opening in het midden. Dat is de ingang van je baarmoeder. Hier komt je menstruatiebloed naar buiten. Het gat is zo klein als een dun rietje. Alleen als je een kind baart, rekt je baarmoedermond op om zich daarna weer te sluiten.

De baarmoeder zelf is een hol, gespierd orgaan, in de vorm van een omgekeerde peer. De positie van je baarmoeder in de buikholte kan verschillen. Dat is afhankelijk van je menstruatiecyclus, je seksuele opwinding en de ophanging van je baarmoeder door middel van banden aan je bekken.

De wanden van je baarmoeder zijn bedekt met sterk doorbloed weefsel, het baarmoederslijmvlies, dat iedere maand tijdens de eisprong aangroeit tot een dikke laag. Als je zwanger wordt, nestelt de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies en groeit uit tot een baby. Als je niet zwanger wordt, word je ongesteld en komt het weefsel via de vagina je lichaam weer uit.

lesbischnllogo