Eierstokken

Je eierstokken hebben de omvang van amandelen en bevinden zich links en rechts, schuin boven je baarmoeder. Ze produceren oestrogeen, progesteron en testosteron, de hormonen die een centrale rol spelen bij seksuele opwinding en voortplanting. In je eierstrokken zitten bovendien je eicellen, die hier één voor één rijpen.

In de puberteit beginnen onder invloed van hormonen de eerste eicellen te ‘rijpen’ en word je voor het eerst ongesteld. Als een eicel rijp is, ‘springt’ deze uit de eierstok, in de eileider. Dit moment heet eisprong of ovulatie.

Via de eileider beweegt de rijpe eicel richting baarmoeder, doordat er aan de binnenkant van de eileiders kleine bewegende haartjes zitten die de eicel als het ware naar beneden duwen. Het duurt ongeveer een dag voordat de eicel in de baarmoeder is aangekomen.
Op het moment dat je ovuleert, wordt je baarmoederslijmvlies dikker. Als de eicel niet bevrucht wordt, gaat deze dood, en wordt het dikke weefsel afgebroken. Dit komt ongeveer twee weken later door de baarmoedermond via je vagina naar buiten: je bent ongesteld.

lesbischnllogo