Orgasme

laarkomen is een intens gevoel dat met niks te vergelijken is. Het kan iedere keer anders zijn. Vaginaal of clitoraal, intens of rustig. Achteraf voel je je loom en relaxed. Wat gebeurt er in je lichaam?

Een orgasme bestaat uit een serie samentrekkingen van je bekkenbodemspieren. Je vagina, baarmoeder, anus en perineum trekken zich daardoor samen. Het zijn ritmische, snelle bewegingen van minder dan een tiende seconde. Hoe heviger je klaarkomt, hoe meer die golvende bewegingen zich over de rest van je lichaam verspreiden.

Er is verschil tussen een clitoraal en een vaginaal orgasme. Een clitoraal orgasme bereik je door directe stimulatie van je klit: door te drukken, wrijven of likken aan het topje en het kapje van je clitoris. Een vaginaal orgasme, dus ook het G-plekorgasme, bereik je door druk op je G-plek, je vaginawand of je baarmoedermond. Een orgasme kan ook een combinatie van beide zijn.

Sommige vrouwen kunnen meer dan één keer achter elkaar klaarkomen. Na een of meerdere orgasmes keert je lichaam terug in z’n gewone doen. Je ademhaling en hartslag worden weer rustig, je bloeddruk zakt. Je schaamlippen, clitoris, borsten, tepels en vagina krijgen hun oorspronkelijke afmeting terug. De blos verdwijnt en ook je schaamlippen worden minder donker. Je spieren ontspannen zich en je baarmoeder ligt na ongeveer een half uur weer terug in haar oorspronkelijke stand. Al deze lichamelijke reacties geven je een loom en relaxed gevoel.

Niet alleen je bekkenbodemspieren maken dat je klaarkomt. Je hersenen zijn essentieel. Wat er in je hoofd gebeurt tijdens het vrijen heeft effect op de beleving van je vrijpartij. Soms gaan lichaam en geest samen op: je voelt je goed, schoon en ontspannen, je hebt de tijd en bent verliefd op het meisje (of de jongen) tussen je lakens. Daardoor kom je geweldig klaar. Maar soms ook niet.

Zie ook seksuele opwinding.

lesbischnllogo