Venusheuvel en schaamlippen

De ingang van je vagina wordt beschermd door je venusheuvel en je schaamlippen. Je venusheuvel is het bovenste deel, de zachte welving in de vorm van een driehoek. De schaamlippen bestaan uit twee buitenste en twee binnenste schaamlippen.

Je venusheuvel bestaat voornamelijk uit vetweefsel. Dat beschermt je schaambeen, het bot dat je kunt voelen als je er stevig op drukt. Vanaf de puberteit groeit er krullend, wat stug haar op: je schaamhaar. Ook wordt het vetweefsel dan dikker.

De huid van je buitenste schaamlippen is vergelijkbaar met de huid van je venusheuvel. Ook daar groeit haar op.

Tussen de buitenste schaamlippen vind je de binnenste schaamlippen. Samen beschermen de buitenste en binnenste schaamlippen je vagina. Ze worden ook wel ‘grote’ en ‘kleine’ schaamlippen genoemd. Dat is misleidend, omdat de binnenste schaamlippen, die ‘klein’ genoemd worden, ook groter kunnen zijn dan de buitenste schaamlippen.

Het verschil zit niet in de afmeting maar in de structuur en de vorm. Je binnenste schaamlippen zijn gladder, onbehaard en dunner: de randjes zijn geribbeld. Ook hebben ze een andere kleur dan de buitenste schaamlippen van lichtroze tot dieprood, paars, licht- of donkerbruin. De een kan een andere vorm hebben dan de ander.

Net als je buitenste schaamlippen, bevatten ook je binnenste schaamlippen veel zenuweinden en zijn dus heel gevoelig. Er langs strijken of likken, kan je opgewonden maken. Tijdens seks veranderen je schaamlippen vaak van kleur en vorm.  Bij vrouwen die als meisje werden besneden, zijn de schaamlippen soms geheel of gedeeltelijk verwijderd.