Direct of indirect

Indirecte communicatie is via een omweg iets duidelijk proberen te maken dat je eigenlijk niet goed durft te zeggen. Het kan veel misverstanden veroorzaken. Probeer dus direct te zijn, zonder bot te worden.

Je zegt dat je vriendin moet ophouden met computeren, omdat dat slecht is voor haar ogen. Eigenlijk wil je dat ze in bed komt, of je bent jaloers op de tijd die ze online is met haar lesbische vriendinnen. Maar omdat je dat niet zegt, krijgen jullie ruzie over de vraag of computeren slecht is voor je ogen, terwijl het daar eigenlijk niet om gaat. Indirect communiceren, wie doet het niet? Je maakt de ander via een omweg iets duidelijk: computeren is slecht voor je ogen, terwijl je bedoelt: kom lekker naast me liggen. Je vraagt aan je geliefde hoe zij zich voelt, terwijl je wilt vertellen over jouw gevoel. Je maakt ruzie om niets, omdat je iets anders dwars zit, je verzint een smoesje waarom je niet wilt vrijen.

Als je verliefd bent of al heel lang samen, denk je dat je elkaars gedachten kunt raden. Als het goed klikt, ben je ook in tune met elkaar. Soms begin je tegelijk over hetzelfde, of weet je echt waar de ander aan dacht. Maar pas op met het invullen van haar gevoelens en gedachten. Het kan leiden tot misverstanden. Check het dus altijd even: vraag haar of je idee over haar klopt. Veronderstellingen over de ander kunnen overgaan in spinsels: je haalt je van alles in je hoofd, verzint verhalen waarvan je niet weet of ze waar zijn. Daar kun je onzeker van worden. Even checken helpt!  Andersom vertrouw je er misschien op dat je vriendin aan een half woord genoeg heeft, omdat ze jou door en door kent. Als je indirect communiceert, ga je er vanuit dat je vriendin weet wat je éigenlijk bedoelt. Maar hoe kan ze dat weten, als je het niet zegt? Soms weet je zelf niet eens wat je precies wilt zeggen: er zit je iets dwars en je denkt dat het echt om de straling van de computer gaat. Je bent je niet bewust van je eigenlijke boodschap. Pas als je je vriendin confronteert, kom je erachter: dit gaat om iets heel anders. Wees bewust van je eigen indirecte boodschappen. Je kan jezelf corrigeren: ‘Ik zei dat omdat ik eigenlijk met je wil vrijen.’ Als je vriendin de neiging heeft om indirect te communiceren, kun je haar directe vragen stellen. ‘Bedoel je dat jij het vervelend vindt als ik blijf hangen na het voetballen?’ Direct communiceren is het duidelijkst. Dus zeg wat je wilt en verwacht niet van je vriendin dat ze je altijd begrijpt.

'Niet doen,' zeg ik dus als ik haar handen voel. 'Dat is niet eerlijk,' vindt ze. 'Jij mocht mijn buik voelen, nu ik de jouwe.' 'Dat is niet hetzelfde', zeg ik. 'Omdat jij lesbisch bent zeker.' Maar ze trekt haar hand wel terug. 'Ik bedoel, nou ja, jij bent natuurlijk niet verliefd op mij', mompel ik dan. Om maar niet te hoeven toegeven dat ik verliefd op haar ben. [Zij aan Zij, 2000-7/8]

lesbischnllogo