Lastige gesprekken

Lastige gesprekken over seksuele verschillen, hoe pak je dat aan? Ze kunnen je relatie opfrissen. Probeer het eens, met deze tips.

Zij wil veel minder vrijen dan jij, maar jij wilt niet telkens aandringen. Of ze heeft er moeite mee dat ze jou niet kan laten klaar komen zodat jij het altijd zelf afmaakt. Je wilt graag met een man vrijen, maar durft dat niet te zeggen. Misschien lossen deze problemen zich vanzelf op. Je vindt samen een vorm, of maakt grapjes over hoe verschillend jullie zijn. Maar misschien wordt het juist erger. Ruzie, weinig seks of flirten met anderen. Om allerlei redenen kunnen er  problemen in bed ontstaan. Besteed daar samen aandacht aan. Door eens flink ruzie te maken bijvoorbeeld: irritaties uitspreken lucht op. Na een ruzie zie je alles weer zonniger. Bovendien moet je elkaar troosten en het goedmaken: dat kan bijvoorbeeld in bed! Of door erover te praten. Zulke gesprekken zijn lastig, maar hebben vaak een positief effect op je relatie. Om het minder dramatisch te maken, kun je bijvoorbeeld afspreken hoe lang je met elkaar praat. Je kunt naar een speciale plek gaan of juist veilig thuis blijven. Je kunt er een derde persoon bij vragen: iemand die jullie allebei vertrouwen en die geen partij kiest. Vrouwen vinden het vaak moeilijker om voor hun seksuele wensen op te komen dan mannen. Ze hebben geleerd hun eigen belangen niet op de voorgrond te plaatsen en zich aan te passen aan de ander. Ze willen de ander niet kwetsen. In lesbische relaties kan dit dus een dubbele valkuil zijn.

Tips

  • Neem de tijd voor het gesprek: maak er speciaal tijd voor in jullie drukke agenda. Spreek af hoeveel tijd je wilt besteden aan het gesprek en schat de tijd ruim in. Zorg dat je niet gestoord kunt worden: zet je telefoon uit, doe de gordijnen dicht en zorg dat de kinderen onderdak zijn.
  • Spreek af dat je naar elkaar zult luisteren en niet zult oordelen over de ander. Probeer je hier aan te houden.
  • Kijk elkaar aan. Ga zo zitten dat je elkaars gezicht kunt zien.
  • Als je kritiek hebt, zeg dan eerst iets positiefs.
  • Spreek vanuit jezelf: zeg wat jou dwars zit en beschuldig de ander daar niet van. Zij kan er niks aan doen dat ze andere verlangens heeft of niet aan jou verlangens voldoet. Vorm je verwijten om tot wensen.
  • Voer moeilijke gesprekken niet tijdens het vrijen, niet als je moe bent en voer ze niet op een plaats waar je normaal seks hebt. Zo raakt jullie intimiteit niet beladen met problemen.

Makkelijker gezegd dan gedaan! Je voelt je wél tekort gedaan door je vriendin of aangevallen als zij iets tekort komt. Je valt haar wel aan, verdedigt je met hand en tand en slingert haar beschuldigingen naar het hoofd. Of je ergert je wild als ze weer eens met je wil praten. Maak in dat geval ruzie. Na afloop kan je je gedrag verklaren: ‘Sorry dat ik zo koppig was, maar ik voelde me aangevallen.’ Of: ‘Ik bedoelde het niet zo persoonlijk als ik het zei.’ Praten is helaas geen tovermiddel. Er kunnen dingen mis gaan. Je schaadt bijvoorbeeld elkaars vertrouwen of je bent té verschillend. Soms kan adressen van hulpverlenersdie bekend zijn met lesbische relaties.

Roos (55): 'Manon is vaak degene die zegt: 'Het wordt weer eens tijd voor een diepgaand gesprek. Dan breekt het klamme zweet me uit en vraag ik: 'Is er iets dan? Ben je niet gelukkig? En dan zegt zij weer: 'Als je pas gaat praten als het mis is, ben je te laat. Ik wil gewoon eens goed met je praten, dat is toch niet zo erg? En we zien elkaar al zo weinig... En inderdaad: dan komt er altijd wel iets naar boven, iets wat haar of mij irriteert, bijvoorbeeld dat we alleen maar voor de tv hangen en voor je het weet, is het weekend weer voorbij.' [Zij aan Zij, 2007-7, p. 22]

lesbischnllogo