Misverstanden

Misverstanden: iedereen heeft er last van. Je begrijpt elkaar niet goed of vat signalen anders op dan ze bedoeld zijn. In en buiten bed kan dat lastig zijn.

Het feit dat je verliefd op elkaar bent, van elkaar houdt of elkaar opwindend vindt, betekent niet dat je elkaar naadloos begrijpt. Ook al ben je beiden vrouw, je bent een ander mens. Verschillen tussen jou en de ander, bijvoorbeeld in leeftijd, culturele achtergrond, sociale klasse of persoonlijke behoeftes kunnen misverstanden veroorzaken. Jij wil overal over praten, maar dat vindt je vriendin maar gezeur. Zij knapt op van een flinke ruzie, zodat de spanning uit de lucht is. Ruzie is voor jou doodeng: je denkt dat ze bij je weggaat of je gaat slaan. En misschien geef jij expliciet aan wat je wilt in bed, maar voelt je vriendin zich daardoor beledigd: ze ontdekt je lichaam liever spelenderwijs.

Misverstanden kunnen vervelend zijn als je ze niet uitspreekt. Je groet elkaar niet meer na een one night stand, gaat elkaar uit de weg in het uitgaansleven, groeit uit elkaar binnen een relatie. Ook kan je er onzeker van worden: over je lichaam of over je manier van vrijen bijvoorbeeld. Heldere communicatie in en buiten bed, met woorden en met lichaamstaal, kan misverstanden voorkomen. Hierdoor kun je elkaar beter (leren) begrijpen en daardoor ook beter met elkaar vrijen. Zeg wat je wilt, verwacht en bedenkt. Het is echter niet makkelijk om duidelijk te zijn over je verlangens. Er is geen perfecte manier van communiceren. En je kunt een ander misschien wel nooit helemáál begrijpen, ook al ben je al twintig jaar samen. Belangrijk is dat je elkaar duidelijk maakt wat goed voor jou is. En checkt of de ander je heeft begrepen. Tips? Lees meer onder zeg wat je wil.

lesbischnllogo