Timing

Direct zijn, je wensen op tafel leggen, verbaal en non-verbaal communiceren en misverstanden voorkomen, oké. Maar wanneer doe je dat? Wat is een goed moment om te praten over seks? Je wil niet dat zij het als kritiek ervaart. Het moet een aanmoediging zijn! Timing is everything.

Je hebt een date en het hangt in de lucht. Vanavond gaat het gebeuren. Je kunt dan vooraf aangeven waar je zin in hebt, als vorm van voorspel. Als kennismaking kun je haar vragen naar seksuele ervaringen: wat heeft ze nog nooit gedaan, maar zou ze wel eens willen proberen? Wat vindt ze het leukst? Wat zou ze bij jou willen doen? Dat kan spannend, romantisch, maar ook meer onderhandelend zijn. Wat gaan we doen? Als het voor een one night stand is, weet je immers allebei dat het voor één keer is. Dan kan het fijn zijn om van tevoren afspraken te maken. Ook met je vaste vriendin kan voorbespreken een opwindend onderdeel van jullie vrijpartij zijn. Tijdens het eten begin je al: ‘Wil je straks op je buik of op je rug liggen, als je je toetje op hebt?’ Wat is haar stiekeme fantasie? Wat wil ze altijd nog eens meemaken? Kan jij daarbij helpen?

Behalve sweet talk, kan je ook met je vaste geliefde vantevoren heldere afspraken maken. Soms laat je liever in het midden wat jullie gaan doen. Praten tijdens seks moet je timen op je intuïtie. Niet te vroeg en niet te laat… Je zit te zoenen op de bank, laat je hand in haar bloes glijden en zegt dat je zin hebt om haar te likken. Dat kan een opmaat zijn voor een vrijpartij, maar misschien is het te vroeg. Als je bloot tegen elkaar aanligt, kun je het wel zeggen. Je kunt het ook laten merken, door haar op haar rug te leggen en al zoenend en likkend met je hoofd naar beneden te gaan. Non-verbaal geef je aan wat je wilt. Als je niet zeker weet of zij er voor in is, kun je het vragen, vlak voordat je je tong over haar klit laat glijden. Na het vrijen is ook een moment waarop je kunt laten merken wat je ervan vond: je houd elkaar vast, kijkt elkaar aan. Geef haar een complimentje, zeg het wanneer je bent klaargekomen.

Als je niet wilt

Als je bepaalde dingen niet wilt, maak dat direct duidelijk, met woorden of non-verbaal. Het waarom doet er niet toe: het lijkt je niks, je schaamt je, hebt nare herinneringen of gewoon geen zin. Je wijst haar niet af, maar beschermt jezelf. Dat maakt vrijen veilig voor jezelf. Jouw openheid kan de intimiteit tussen jullie vergroten. Lees hier meer over nee zeggen. Meestal is het minder duidelijk: je weet niet precies wat je wel of niet wilt en wanneer je dat moet aangeven. Je denkt: ‘Als ik het zelf doe, is het lekkerder’, maar dat betekent niet dat het niet lekker is als zij het doet. Je durft niet te vragen of je het ook zelf mag doen, waar zij bij is. Of je hebt een geheime fantasie, terwijl je klaarkomt op haar vingers. Je voelt pas achteraf dat je te ver bent gegaan. Je hebt spijt dat je je hebt laten neuken, omdat je daar niet helemaal open voor stond. Misschien wilde je haar niet onderbreken, of dacht je: ik zie haar toch nooit meer. Luister goed naar jezelf. Je intuïtie zegt meestal een hoop over wat je wilt of juist niet wilt. Je kunt er meestal op vertrouwen.

Achteraf

Je kunt ook na afloop praten over seks. Niet in bed, maar erbuiten zeg je wat je een volgende keer zou willen. Zeg ook wat je lekker vond: dat maakt dat ze het minder als kritiek zal opvatten. Vul haar gevoelens niet voor haar in en beschuldig haar niet. ‘Jij doet altijd zo wild!’ klinkt anders dan: ‘Ik wil vastgehouden worden alsof ik heel breekbaar ben.’ Moeilijke gesprekken over jullie relatie kun je beter niet tijdens het vrijen voeren, ook al gaat het misschien wel over seks. Een aparte moment daarvoor kiezen, is vaak verstandiger. Daarmee voorkom je dat je seksleven verbonden raakt met emotioneel zware zaken.

lesbischnllogo