Geïnternaliseerde homofobie

Voel je je als lesbische of biseksuele vrouw naar anderen toe ongemakkelijk over je lesbische gevoelens? De vooroordelen van anderen over homoseksualiteit zijn een deel van jezelf geworden. Daardoor kun je een hekel hebben aan het lesbische in jezelf. En aan andere lesbo’s.

Iedereen heeft in haar leven minstens een paar negatieve boodschappen over homoseksualiteit geïnternaliseerd.  De impliciete of expliciete boodschap dat homoseksualiteit iets afwijkends of zondigs is, zit in ieders hoofd. Je bent nooit immuun voor de homofobie ofwel homohaat van de omgeving. Hoe subtiel die misschien ook is. Ook lesbische vrouwen internaliseren deze ideeën.

Zelfhaat

Je hebt zulke negatieve beelden onbewust altijd meegekregen. Bijvoorbeeld via je of vader, je docenten, de kerk , de boeken die je las of je vrienden. Natuurlijk niet altijd even sterk. Maar zulke negatieve ideeën spelen altijd een rol. Ze zijn een deel van jezelf geworden. Je zelfbeeld als lesbische of biseksuele vrouw is dus mede bepaald door je omgeving. Zulke onbewust aanwezige negatieve ideeën keren zich soms tegen jezelf. Je kunt daardoor een hekel krijgen aan dit deel van jezelf. Dat heet geïnternaliseerde homohaat ofwel homofobie. Het gevolg is zelfhaat. Doordat je negatieve beelden over homoseksualiteit hebt geïnternaliseerd  kun je bijvoorbeeld bang zijn dat anderen je gevoelens ontdekken of je zullen afwijzen. Je onderdrukt je lesbische gevoelens. Of je durft of kunt er niet open over zijn. Je worstelt met je . Je voelt je ongemakkelijk over homo’s en lesbo’s die hun gevoelens openlijk tonen. Je vindt de Gay Pride bijvoorbeeld maar overdreven. Je hebt negatieve ideeën over ‘het lesbische wereldje’ en wilt daar niks mee te maken hebben. Je vindt het heel normaal om je aan te passen. Sommige vrouwen gaan vrij ver in hun aanpassing. Ze geven af op de eigen groep en praten met hetero’s mee. Bijvoorbeeld: ‘Belachelijk dat homo’s nu ook moeten kunnen trouwen.’ Je zegt dan dus eigenlijk dat je het normaal vindt dat je minder rechten hebt dan hetero’s.

Ik heb een hekel aan andere lesbo’s

Geef jij ook vaak af op andere lesbo’s? Veel lesbische en biseksuele vrouwen zijn juist naar andere lesbische vrouwen toe erg kritisch. En soms ook vals. Ze kleden zich slecht, ze kunnen niet dansen, hun haar zit niet goed, ze doen vervelend… er is van alles op ze aan te merken. Veel meer dan op heterovrouwen eigenlijk! Realiseer je dat zo’n negatieve blik vaak te maken heeft met je eigen homohaat en dus met je zelfhaat. Misschien ben je bang dat anderen ook zo naar jou kijken? Wees wat milder naar die ander, want dit oordeel gaat in feite over jezelf en je eigen angsten. De emoties ten gevolge van geïnternaliseerde homofobie leveren stress op, ook wel genoemd . En dat kan weer leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals rugklachten,  , en . Als je denkt dat geïnternaliseerde homofobie bij jou leidt tot gezondheidsklachten, kan het goed zijn om hierover te praten met een professionele hulpverlener. Kijk op www.rozehulpverlening.nl om een hulpverlener te vinden die van dit onderwerp verstand heeft. Of bel Gay & Lesbian Switchboard op 020 623 65 65 om je hart te luchten.
lesbischnllogo