Affaire, verkering

Een relatie zal je het niet zo snel noemen, eerder een affaire of verkering. De eerste maanden is het spannend, maar ook afwachten of het serieus wat wordt. Intens maar ook verwarrend.  

Je bent met een vrouw naar bed geweest en het klikt. Zowel in als buiten het bed kunnen jullie het goed met elkaar vinden. Je bent misschien wel verliefd. Je kijkt diep in haar ogen en vertelt haar je levensgeschiedenis. Door je roze bril hebben jullie alleen maar overeenkomsten en nauwelijks verschillen. Zij is de perfecte vrouw voor jou!

In het begin is het niet zo duidelijk. Vaak laat je een beetje in het midden of je nou verkering hebt of niet. Je weet niet precies wat zij voor jou voelt en je eigen gevoelens kan je ook pas plaatsen als je haar wat beter kent. Je kunt het gevoel hebben ‘vanzelf’ in een relatie te rollen, maar in feite kun je op elk moment bepalen of je ermee door wilt gaan.

Wanneer je na een paar dates merkt dat je uitgepraat bent, zit er geen spetterende verhouding in. Als je je na drie weken gaat ergeren, maak er dan een eind aan. Lees hier meer over het uitmaken. Zodra je weet dat het over is, vertel het haar: wie weet wil zij wel meer en dan is ze teleurgesteld. Je kunt natuurlijk prima af en toe wat leuks samen doen en vrijen met elkaar zonder verliefdheid. Als dat maar duidelijk is voor jullie allebei. Je wilt haar niet aan het lijntje houden, toch?

Misschien ben jij een vrouw die nooit langer dan een half jaar met een vrouw bent. Je bent gewoon graag verliefd! Zodra dat gevoel zakt, ga je op zoek naar een andere dame. Misschien heb jij ook altijd korte affaires, maar zou je wel graag een vaste relatie willen. Je durft het niet, want je hebt last van bindingsangst of moeite met intimiteit. Je bent bang om je te hechten aan iemand, omdat je denkt dat je nieuwe geliefde je weer verlaat.

Soms valt er niks te kiezen: een relatie zit er helemaal niet in. De vrouw met wie je vrijt heeft al een relatie of kinderen. Zij wil wel af en toe met je vrijen, maar jij hoopt op meer. Kun je ermee leven dat je haar maar af en toe ziet? Ben je jaloers op de aandacht die zij aan haar partner besteedt? Het stiekeme maakt jullie affaire spannender, maar op den duur breekt het je misschien op dat je haar moet delen. Maak er dan een eind aan en ga op zoek naar iemand die je helemaal voor jezelf kunt hebben. Als het je wel bevalt, geniet ervan!

Als één van jullie uit een (lange) relatie komt, wordt de vriendin daarna ook wel een rebound girlgenoemd: het meisje dat je helpt om over je verdriet heen te komen. Terwijl je eigenlijk nog helemaal niet in staat bent om je open te stellen voor een nieuwe vrouw! Ook kan het contact met de ex een rol spelen: ze belt haar dagelijks, vertelt haar alles, behalve over jou. Wel moet jij steeds luisteren naar verhalen over haar ex en over de reden dat het uit ging.

Ben je verliefd, dan ben je meestal best bereid naar haar te luisteren, maar houd ook je eigen grenzen in het oog. Als je echt genoeg hebt van het gepraat over die geweldige vrouw, zeg er dan wat van. Als het nog maar pas aan is, hoef jij niet met haar over al haar problemen te praten. Dat je sinds een paar weken met haar vrijt, wil niet zeggen dat jij een luisterend oor hoort te zijn voor al haar gedoe. En dat geldt natuurlijk ook voor jezelf: praat niet over je zwaarste problemen! Met het delen van al te serieuze of intieme zaken kun je beter wachten tot jullie elkaar wat langer kennen. Een ander kan jouw problemen niet oplossen, dat moet je zelf doen!

Weet je niet zeker of je verliefd bent, dan ben je het meestal niet. Je kunt je jezelf voor de gek houden, maar meestal wordt uiteindelijk duidelijk dat je het beter bij een paar maanden kunt laten.

Twee weken lang trekken we met elkaar op. We ontbijten in bed, gaan de stad in naar musea en concerten, bezoeken mijn ouders en andere vrienden, koken onze lievelingskostjes en kletsen tot diep in de nacht. "Hoe heb ik het uitgehouden zonder jou?" zegt Hilde tegen me. [Madam, 1997-2, p. 14]
Louise (31): Mijn vorige relaties duurden maximaal een paar maanden. Vroeger had ik af en toe wat met een man, maar dat duurde nooit langer dan een week of vijf. Ik vond het wel spannend, maar ik had altijd het gevoel dat ik wat miste. Mijn eerste vriendinnetje kreeg ik toen ik 25 was. Dat liep op een grote teleurstelling uit. Voor haar was het niet meer dan een experiment met een vrouw, voor mij was het meer. Daarna had ik nog een paar vriendinnen en minnaressen. [Bron: interview]
Mirjam: Helaas zie ik om me heen te veel mensen die denken dat het ultieme geluk wordt bereikt als ze maar een vaste relatie hebben. Ik vind dat een relatie nooit een doel op zich mag zijn. Gelukkig zijn wel, en daarvoor zou je niet afhankelijk moeten zijn van een ander. Ook met een ander kun je niet gelukkig zijn als de dwang van vastigheid daar onlosmakelijk mee verbonden is. [Zij aan Zij, 2002-7, p. 48]

lesbischnllogo