Exen

Leer je een lesbische vrouw kennen, dan struikel je over haar ex. Het is een cliché, maar veel vrouwen blijven bevriend met hun ex. 

Veel vrouwen gaan uit elkaar met de belofte vriendinnen te blijven. Je kent elkaar door en door, hebt veel meegemaakt en kunt elkaar niet meer missen. De passie is over, je bent eigenlijk tijdens de relatie al meer maatjes dan partners geworden. Een goede band met je ex kan waardevoller zijn dan die met welke andere vriendin dan ook. Juist doordat jullie heel intiem zijn geweest, begrijpt ze je goed en kun je haar dichtbij laten. Ze helpt je met van alles: doet je boodschappen bij griep en doorgrondt je relatie met je nieuwe vriendin.

Vrienden worden met je ex gaat niet vanzelf. Ook al neem je je voor om goed met elkaar om te gaan, vaak kan dat pas als je elkaar hebt losgelaten en een nieuw leven hebt opgebouwd. Een flinke adempauze na de relatie doet wonderen. Bel, spreek, zie en sms elkaar niet, verdeel de spullen en probeer je eigen leven op te pakken. Overwin je angst om alleen te zijn. Als je direct na de relatie probeert vrienden te worden, speelt <jaloezie> vaak nog een rol. Je kunt met elkaar in een soort bij-gebrek-aan-beter-relatie blijven hangen, of het kan uitlopen op dyke drama. Boosheid, irritatie, maar ook intimiteit en seks blijven een rol spelen en dat kan heel verwarrend zijn.

Niet alleen je eigen exen, ook die van je nieuwe vriendin kunnen je nachtmerries bezorgen. Misschien heeft ze een ex die haar stalkt, een ex die jullie consequent de rug toedraait als jullie de kroeg binnenkomen of juist een ex die geen gelegenheid voorbij laat gaan om nog een potje met haar te zoenen. Laat je vriendin de ruimte om bevriend te zijn met haar ex. Maar zodra die tussen jullie in komt te staan, is het tijd om actie te ondernemen. Leg je vriendin uit dat jíj nu een vaste relatie met haar hebt, en dat de rol die haar ex in haar leven speelt wat jou betreft een stuk kleiner zou moeten zijn.

Is de verhouding echter een zachte dood gestorven en in de laatste fase al in een soort vriend- of maatjesschap geëindigd (⿦) dan kan het goed zijn dat je ex mee gaat naar de begrafenis van je moeder, ze je lamswollen truien voor je wast of de virusscanner voor je installeert, omdat je dat soort dingen nu eenmaal nooit hebt gekund. [Zij aan Zij, 2000-9, p. 16]
Wendy (26): Mijn vriendin Barbara heeft een ex. Een jaar geleden zijn ze uit elkaar gegaan en Barbara en ik hebben elkaar daarna leren kennen. Ze willen `goede vriendinnen' blijven. Daar is op zichzelf niets mee mis. Maar de ex, Tony, vat die vriendschap wel erg intensief op. Ze komt geregeld spontaan langs en gedraagt zich dan alsof ze nog bij Barbara woont. Ze zet koffie, smeert toastjes, leegt asbakken. Bovendien doet ze griezelig aardig tegen me. Volgens Barbara is het allemaal hartelijkheid en onwennigheid. Tony zal volgens haar na een poosje vanzelf wel wat meer afstand nemen en ze wil haar daarin niet forceren. Maar ik denk dat Tony probeert mij de deur uit te glimlachen. [Zij aan Zij, 2000-10, p. 48]

 

lesbischnllogo