Hoe houd je de seks spannend?

Spannende seks met je vrouw: je moet er soms iets voor doen. De verliefdheid gaat over, de verleiding raakt uitgewerkt. Het kan voor jou niet vaak of niet lang genoeg. Wat kun je doen?

Ga na waarom je seksleven niet naar wens verloopt. Is het te voorspelbaar, te weinig spontaan, te kort of niet vaak genoeg? Bespreek deze redenen met elkaar. Probeer onder woorden te brengen wat je behoeftes, je wensen en je angsten zijn, hoe lastig dat ook is.

Praat zoveel mogelijk uit jezelf en vermijd waardeoordelen en verwijten. ‘Volgens mij heb ik vaker ‘ of minder vaak ‘ zin dan jij’ is effectiever dan ‘Je lijkt wel seksverslaafd’ of ‘Preutse trut’. Praat ruzies, irritaties en boosheid altijd uit. Ga niet zitten mokken en loop niet door met frustraties. Vul de gedachten, behoeftes en wensen van je vriendin niet in. Wie weet kloppen jouw veronderstellingen niet. Misschien denk je dat zij niet wil vrijen terwijl dat helemaal niet zo is. Of je hebt altijd gedacht dat ze niet van dildo’s hield, alleen heb je het nooit gevraagd. Stel dus open vragen: waar heb jij zin in?

Als je minder vaak zin hebt in seks dan je vriendin, probeer dan begrip op te brengen voor haar verlangen naar meer seks. Ga niet tegen je zin in vrijen, maar wees wel bereid om geil te worden als je dat niet zo snel bent. Met andere woorden: heb je zin om zin te maken? Je kunt haar een handje helpen bij het masturberen, door bijvoorbeeld met haar borsten te spelen of geile fantasieën in haar oor te fluisteren. Op die manier kun je in elk geval deels aan haar behoefte voldoen, en misschien word je er zelf wel zo opgewonden van dat jullie daarna alsnog vrijen.

Prik een tijd in jullie agenda voor een romantische date. In een druk leven moet je je activiteiten nu eenmaal plannen. En als jij een ochtendmens bent en zij een avondmens, dan kom je voor een leuke seksdate al gauw uit op vijf uur ’s middags. Blijf openstaan voor een spontane vrijpartij, ook al komt het soms niet uit. Wacht niet tot het moment dat jullie allebei tegelijk ontspannen zijn, de tijd hebben én ook nog echt zin hebben, want die momenten zijn meestal schaars. Spijbelen van werk of andere bezigheden is spannend en omdat jullie het eigenlijk niet van plan waren is de druk eraf dat het geweldig moet zijn.

Seks hoeft niet lang te duren om lekker te zijn. Natuurlijk kun je af en toe wél de tijd nemen om uitgebreid te vrijen, maar dat lukt nu eenmaal niet altijd. Een vluggertje voor het slapen gaan kan de routine van weinig vrijen doorbreken en je over een drempel heen helpen. De volgende keer begin je er dan ook wat makkelijker aan.

Probeer eens iets nieuws uit. Ga elkaar uitgebreid masseren, verwen elkaar met een avondje naar de sauna, ga samen in bad liggen, waag je aan een nieuwe vrijtechniek, pornofilms of -boekjes of verschillende seksspeeltjes. Nodig eens een ander in bed uit of ga samen naar een erotisch feest. Vernieuwingen hoeven niet wereldschokkend te zijn om effect te sorteren.

Blijf spannend voor elkaar. Doorbreek af en toe je eigen routines, onderdruk de neiging om elke avond tv te kijken, regel eens een leuk avondje uit. Doe vooral niet álles samen, zorg ervoor dat je een eigen leven blijft houden en dat je genoeg tijd besteedt aan je eigen hobby’s en je eigen vrienden. Op die manier heb je elkaar tenminste iets te vertellen.

Blijf aantrekkelijk voor haar: besteed aandacht aan je persoonlijke verzorging. Dat zij je goed vindt zoals je bent betekent niet dat je geen moeite meer hoeft te doen! Dat betekent trouwens niet dat je je aan die verzorging moet wijden waar je vriendin bij is. Intimiteit is leuk, maar het knippen van je teennagels kun je ook als zij op haar werk zit. Want echt verleidelijk zijn dat soort dingen niet. Koop eens een nieuw lingeriesetje of iets moois voor in bed: krulspelden en gezichtsmaskers zijn dooddoeners voor de lust. En een dikke flanellen pyjama is misschien wel warm, maar niet zo sexy.

Ik heb vier jaar een relatie en we zijn allebei monogaam. In het begin van onze relatie vrijden we soms twee keer per dag. Als ze me aankeek, had ik alweer zin. Sinds we samenwonen, is dat minder geworden. Vaak zijn we te moe of hebben we geen zin om die moeite te doen. Mijn vriendin vindt dat vervelender dan ik. Soms haalt ze een spannende video in huis en dan is het bingo. Of vertellen we elkaar onze seksuele fantasieën, dat vind ik heel opwindend. Maar als we vervolgens een maand geen seks hebben, lig ik daar niet wakker van. [En ze vrijen nog lang en gelukkig, p.5]

lesbischnllogo