Huwelijk

Als je lang samen bent, of je weet zeker dat zij de vrouw van je leven is, kun je met haar trouwen. Wat voor sommigen het toppunt van burgerlijkheid is, is voor anderen juist een politieke daad of de ultieme romantiek. Ook kun je natuurlijk om praktische redenen trouwen: de kinderen, de erfenis of de hypotheek. 

Sinds 2001 kun je in Nederland als vrouw met een vrouw trouwen. Het burgerlijk huwelijk is in Nederland (en ook in België en Spanje) opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Dat betekent dat er geen verschil meer is tussen een ‘heterohuwelijk’ en een ‘homohuwelijk’.

Met een huwelijk beloof je voor elkaar te zorgen: je hebt een onderhoudsplicht naar elkaar. Als je in gemeenschap van goederen trouwt, deel je je bezittingen en schulden met elkaar. Wil je dat niet, dan kun je huwelijkse voorwaarden opstellen: afspraken bij de notaris waarin je vastlegt wat van wie is. Wanneer je uit elkaar gaat na een huwelijk heb je recht op alimentatie als je niet in je onderhoud kunt voorzien en je deelt het gezamenlijk opgebouwde pensioen. Ook erf je automatisch van elkaar.

Als je wilt trouwen moet je eerst in ondertrouw. Dat betekent dat je aangifte doet van je huwelijk bij de afdeling burgerlijke stand van je gemeente. Belangrijk is dat je daarvoor allebei een geboortebewijs moet inleveren. Als je niet in Nederland bent geboren: neem de tijd om het aan te vragen in je land van herkomst. Het kan wel even duren voordat je het hebt. Ook moet je je eigen paspoort en een kopie van de paspoorten van jullie getuigen meenemen. Ondertrouw kan minimaal veertien dagen en maximaal een jaar voor het huwelijk.

De trouwplechtigheid bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Voorzitter is de trouwambtenaar van burgerlijke stand. Hij of zij neemt jullie de belofte af. Pas als je allebei ja hebben gezegd op zijn of haar vraag, zijn jullie officieel getrouwd. Goed om te weten: in Nederland is het trouwambtenaren toegestaan om te weigeren een huwelijk van twee mannen of twee vrouwen te sluiten. Als ze jouw huwelijk niet kunnen rijmen met hun geweten of met hun geloof, dan kunnen ze de plechtigheid aan een collega overlaten. Verder kun je je huwelijk natuurlijk vieren zoals je zelf wilt. Met veel of weinig gasten, met een feest of een receptie, op een speciale locatie of in het schattige gemeentehuis van jullie dorp. Ook kun je je relatie met een speciaal ritueel vieren, of je nu wel of niet voor de wet trouwt. Ideeën voor hoe je je huwelijk kunt vieren vind je in het boek Wij gaan ons echt verbinden.

De meestgestelde vragen over het lesbische huwelijk zijn: wie heeft wie gevraagd? En: wat hadden jullie aan? Omdat je met twee vrouwen bent, kun je kiezen of je de huwelijkstradities volgt of er een eigen draai aangeeft. Misschien is het bij jullie duidelijk wie er een pak aantrekt en wie een jurk. Misschien vinden jullie dat te veel op mannetje-vrouwtje lijken. Beiden in pak, of juist beiden in jurk? Het huwelijk hoeft niks te veranderen aan je relatie, maar dat kan wel.

Het uitspreken van het ja-woord kan je zekerder maken in je liefde. Het voorbereiden en vieren van een huwelijk kan heel intiem zijn. Hoewel je ook enorm kunt ruziën over alle details natuurlijk. Bovendien laat je het aan je omgeving zien. Al jullie gasten delen in je geluk. Een trouwerij brengt mensen bij elkaar, maar kan ook familierelaties en conflicten duidelijk maken. Familieleden kunnen het bijvoorbeeld overdreven vinden, of onnodig dat twee vrouwen trouwen. Het kan je ook juist ‘normaal’ maken. Je hoort er weer bij want je bent ook getrouwd.

Verna (30): Ik had haar al eens ten huwelijk gevraagd, maar toen antwoordde ze vaagjes: 'Ja ooit.⿝ Ook toen het huwelijk al in zicht was, hebben we er nooit serieus over gepraat, totdat mijn stiefvader in januari 2000 overleed. Hoewel Afelonne en ik al tien jaar samen zijn, werd zij in geen enkel notarisstuk genoemd. De andere partners, die veel korter in de familie waren, werden wel genoemd omdat ze officieel aangetrouwd waren. Toen besloten we te gaan trouwen. [Wij gaan ons echt verbinden, p. 87]
Sasja (35): Ik ben iemand die rituelen belangrijk vindt. Het verbintenisritueel krijgt extra waarde als iedereen die deel uit maakt van je leven daar getuige is. Je kunt in een lesbische relatie snel het gevoel hebben een eilandje te zijn. Met ons verbintenisritueel werden de draden die ons met andere mensen verbinden voelbaar, voor hen en voor ons zelf. [Wij gaan ons echt verbinden, p. 38]

lesbischnllogo