Jaloezie

Jaloers zijn is ingewikkeld. Je bent boos, onzeker, ongerust en vindt het nog stom van jezelf ook. 

Je vreet jezelf op als je geliefde steeds smst met haar ex, je vindt het onuitstaanbaar dat ze naar mooie dames op de dansvloer kijkt of je kunt er niet tegen dat ze intieme dingen met haar beste vriendin bespreekt, maar niet met jou.

Jaloezie is een mengeling van allerlei gevoelens en angsten: boosheid op je geliefde, onzekerheid over jezelf, angst dat je vriendin je niet goed genoeg vindt of je in de steek laat. Het heeft te maken met je karakter en met je zelfvertrouwen of je vaak jaloers bent. In een open relatie ben je misschien vaker jaloers dan in een monogame verhouding, omdat je je geliefde met anderen deelt. Maar een monogame relatie is geen wondermiddel om jaloezie buiten de deur te houden. Op zich is jaloezie geen ongezond of slecht gevoel. Soms waarschuwt het je dat je vriendin er met een ander vandoor dreigt te gaan. Maar soms kan het je beheersen en daardoor je relatie verpesten.

Ga na waar je jaloezie mee te maken heeft:

  • Doet je vriendin echt dingen die jouw grenzen overschrijden?
  • Of zegt je jaloezie meer over je eigen onzekerheid dan over het gedrag van je vriendin?
  • Waar ben je precies jaloers op? Stel dat je vriendin regelmatig met de bovenbuurvrouw gaat fitnessen. Vind je dat vervelend omdat je zelf graag met haar wilt sporten? Of maak je je vooral zorgen over wat er onder de douche gebeurt?
  • Is je angst terecht of onterecht?
  • Welke afspraken zouden je jaloezie minder maken?
  • Vertrouw je je vriendin?
  • Geef je haar ruimte?
  • Sta je je eigen jaloezie toe?

Als je je laat meeslepen door je jaloezie, kun je je liefdesleven kapotmaken. Je schopt heftige scènes, slingert de ergste verwijten naar haar hoofd, totdat er iets bij haar knakt. En ook als je niet zo heftig reageert, kan sluimerende jaloezie een vervelende uitwerking hebben. Je maakt vervelende opmerkingen als ze op stap gaat of blijft ongerust achter. Je onderdrukt de neiging om haar e-mail of sms te screenen. Maar jaloezie kan er ook voor zorgen dat je beter je best gaat doen: er zijn kapers op de kust. Je moet dus interessant blijven, aantrekkelijk voor haar.

Liefde is niet vanzelfsprekend en daar word je door een jaloerse steek met je neus bovenop gedrukt. Het is sowieso niet slim om met gevoelens van jaloezie te blijven rondlopen. Bespreek ze met je vriendin. Zij is de enige die je kan vertellen dat de buurvrouw echt alleen een leuk sportmaatje is. En als jaloezie op tekortkomingen in jullie relatie wijst, je trekt bijvoorbeeld te weinig tijd uit voor intieme gesprekken, kun je die samen aanpakken.

Voor partners van jaloerse types geldt dat je vriendin erbij gebaat is als je haar gevoelens van jaloezie serieus neemt, er begrip voor toont, er rekening mee houdt of haar gerust stelt. Maar cijfer jezelf niet teveel weg! Daardoor voelt zij zich misschien gelukkiger, maar jij beperkt jezelf. Soms zijn gevoelens van jaloezie ongegrond, en moet je je partner duidelijk maken dat jij je eigen leven leidt zonder dat zij op de hoogte is van elke stap die je zet. Zolang jij je integer gedraagt, is het meer haar probleem dan het jouwe. Bovendien kun je niet altijd de jaloerse gevoelens bij je vriendin wegnemen. Het is aan haar om ermee te leren omgaan.

Marjolein: Om je relatie goed te kunnen houden moet je basis wel behoorlijk zijn. Je moet goed kunnen communiceren, eerlijk en open durven te zijn. Het is ook erg handig als je hierbij je gevoel goed onder woorden kunt brengen. Die gesprekken verlopen niet altijd zonder huilen, vooral als er gevoelens gekwetst zijn. Maar meestal is het weer goed nadat de gevoelens verwerkt zijn. En ook komt er wel eens jaloezie voor, vooral als een van beiden het gevoel heeft aandacht te kort te komen omdat er veel aandacht naar een nieuwe vlam gaat. Ik heb op dit moment een heftig contact met iemand, terwijl mijn partner net een contact heeft beëindigd. Ik probeer dan niet al te uitbundig te zijn over mijn avonturen. [Zij aan Zij, 2007-4, p. 7]
Saskia (27): Mijn vriendin controleerde iedere stap die ik zette. Ze checkte mijn agenda, ondervroeg me wantrouwend als ik thuiskwam, hield me in de kroeg nauwlettend in de gaten en geloof het of niet: ze besnuffelde dagelijks mijn handen en gezicht om de geur van een andere vrouw te ontdekken. [Zij aan Zij, 2001-1, p. 19]

lesbischnllogo