Lange relaties

In het begin gaan vaste relaties bijna vanzelf. Je bent verliefd. Zodra dat er een beetje af is, bekijk je haar met andere ogen. Is zij nog steeds interessant? Het wordt pas echt interessant als je na vijf jaar bij elkaar blijft.  

Er is verschil tussen een relatie van twee of van tien jaar. Een relatie van twee jaar lijkt lang, maar toch veranderen er vaak nog dingen. Je vertrouwensband groeit en je laat nog niet het achterste van je tong zien. Je partner zet je af en toe op het verkeerde been. In bed gaat het meestal prima. Er is van alles te ontdekken en je bent nieuwsgierig naar elkaar. Na tien jaar ken je elkaar door en door. Je hebt veel samen meegemaakt, en weet hoe je vriendin reageert in de meeste situaties. Het is vaak lastiger om het spannend te houden in bed. Je vrijt minder vaak en je probeert niet meer zo vaak nieuwe technieken uit. Maar je houdt van elkaar, en jullie relatie kan tegen een stootje.

Tussen die twee en tien jaar komt er een moment waarop je kiest of je bij je vriendin blijft, of bij haar weggaat. Je vraagt je af: is mijn relatie nog leuk? Nog spannend? Meestal kent je relatie goede en mindere perioden. Gaat het goed, dan is samen zijn makkelijk. Maar soms vind je je relatie saai, heb je veel ruzie of staat je seksleven op een laag pitje. Soms kies je ervoor om dan maar op te stappen: je maakt het uit. Maar je kunt er ook voor kiezen om ondanks de moeilijkheden bij elkaar te blijven, voor de liefde, de kinderen, de hypotheek of omdat je niet alleen wilt zijn. Als je iets kunt veranderen aan de dingen die je dwarszitten, kan je relatie het overleven. Je doet er moeite voor, je komt erdoorheen en je relatie wordt er sterker van. Ook kun je je bij dingen neerleggen. Sommige ergernissen horen erbij.

Dezelfde problemen waar jij en/of zij in je relatie tegenaan lopen, komen jullie meestal in je volgende relaties ook weer tegen. Zoals: je angst om alleen te zijn, je angst om verlaten te worden. Dat inzicht kan je doen besluiten om die problemen juist in je huidige relatie eens grondig aan te pakken, al dan niet samen met een hulpverlener.

Soms is in een relatie de verhouding zoek tussen wat je er allemaal voor moet inleveren en wat het je oplevert. Je voelt je ongelukkig in je relatie. Je bent bang om weg te gaan. Misschien ben je wel verslaafd aan je relatie. Lees er meer over bij relatieverslaving.

Een relatie goed houden gaat niet vanzelf. Natuurlijk moet een relatie vooral leuk zijn, maar je ontkomt er niet aan om zo nu en dan met elkaar te praten om je behoeftes en grenzen aan te geven en om misverstanden uit de weg te ruimen. Meer over communicatie lees je hier. Hier lees je meer over relatieproblemen.

lesbischnllogo