Monogame relaties

Als je een relatie hebt, ga je er misschien vanzelfsprekend vanuit dat het een monogame relatie is. Seriële monogamie  is de meest voorkomende relatievorm.

Dat veel lesbische en biseksuele vrouwen kiezen voor een monogame relatie, wil niet zeggen dat ze hun hele leven maar één vrouw hebben. De meesten hebben meerdere vriendinnen na elkaar. Ze zijn trouw aan elkaar tot een van beiden iets met een ander begint, of totdat het gevoel weg is. Dus niet tot de dood hen scheidt! Dit wordt seriële monogamie genoemd.

Je gaat er misschien vanuit dat monogamie  in je relatie voor zich spreekt. Je doet het niet met een ander als je verkering hebt. Dat gaat goed, zolang er niks gebeurt. Maar het kan ook een vrijbrief zijn om lekker je gang te gaan onder het mom van: als het niks voorstelt, hoef je het ook niet te vertellen. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat je vriendin monogaam is als jullie het daar nooit over hebben gehad! Maak afspraken wat je onder monogamie verstaat. Monogamie heeft grenzen, maar waar liggen die precies? Ga je pas vreemd als je seks met iemand hebt, of vallen zoenen en zelfs flirten er ook onder? Dat is heel persoonlijk. Bespreek het met je vriendin, waar voor jullie de grens ligt.

Afspraken over monogamie kunnen veranderen tijdens je relatie. Aan het begin van je affaire wil je misschien nog af en toe met anderen vrijen. Of misschien heb je een vorige relatie nog niet helemaal beëindigd: je doet het nog met je ex. Op den duur kiezen jullie misschien wel voor monogamie, omdat jullie relatie serieuzer wordt of je meer van de ander gaat houden, waardoor je haar eigenlijk niet meer wilt delen.

Maar je kan ook in eerste instantie monogaam zijn en hoe langer je samen bent, hoe meer je elkaar vertrouwt. Als de seks afneemt, maken jullie andere afspraken over contacten met anderen. Wees in ieder geval duidelijk: vertel het je partner als je wilt dat jullie monogaam zijn. En zeg het haar ook als je niet monogaam bent.

Eisen stellen kan niet ‘ze is je bezit niet’ maar je stel wel je grenzen. Uiteindelijk kan je relatie stuklopen op kwesties rond monogamie. Haar avontuurtjes maken je misschien onzeker of jouw ontrouw leidt tot ruzies. Lees daarover meer onder vreemdgaan en uitmaken.

Lisa kijkt me nu doordringend aan, vanaf de foto boven ons bed. Ik kijk terug. Haar beeld ontroert me altijd weer, zelfs nu, juist nu. Wat een prachtig, lekker wijf ben je toch. Zo toegewijd aan onze liefde en zo onvoorwaardelijk trouw. Dat ben ik ook, lieverd, ik wil niets anders dan jou! [Wild Side, 1993-4, p. 21]

 

Louise (31): Onze relatie is niet altijd monogaam geweest. In het begin heeft Anne nog met anderen lopen rommelen. Ik heb toen gezegd: 'Ga jij maar verder in je zandbak spelen. Je bent kennelijk nog niet toe aan een serieuze relatie. Ik ga ondertussen verder met mijn eigen leven.' Na een paar maanden heb ik haar duidelijk gemaakt dat het afgelopen moest zijn; ze moest kiezen. Dat was niet echt moeilijk voor haar, want dat gerommel met andere vrouwen gaf haar geen voldoening meer, noch seksueel noch emotioneel. Ze wilde mij ook geen pijn meer doen. Het is dus niet zo dat we meteen strikte afspraken over monogamie gemaakt hebben, toen we iets met elkaar begonnen. Onze relatie is monogaam geworden, doordat ik telkens weer mijn gevoelens bespreek als er anderen in het spel zijn. [Bron: interview]

 

Puck: Natuurlijk voelen wij ons anders. Wij hebben het gevoel dat wij, nu we getrouwd zijn, door de buitenwereld beter begrepen worden en meer geaccepteerd. Wij voelen ons een voorbeeld voor jonge lesbische stellen die kinderen hebben of willen. Wij zijn nu een gezin: twee mamma's en twee kinderen. [Zij aan Zij, 2002-8, p. 9]

 

Sandra (31): We hebben het traditioneel gevierd, met alle toeters en bellen: daggasten, gemeentehuis, kasteel, diner, villa, feest, openingsdans, foto's, video. We droegen allebei een pak. De dag was super, het klinkt cliché maar toch de mooiste dag van mijn leven. Na één jaar ging het helemaal mis. We kwamen allebei een ander tegen. [Zij aan Zij, 2002-8, p. 9]

lesbischnllogo