Partnerschapsregistratie

Behalve met een huwelijk kun je je relatie vastleggen met een partnerschapsregistratie. Toen het huwelijk nog niet was opengesteld voor stellen van gelijk geslacht was dit de enige manier om te ’trouwen’. Het werd toen ook wel het homohuwelijk genoemd. Geregistreerd partnerschap is gelijkwaardig aan het huwelijk maar er zijn wel een aantal verschillen.

Sinds 1998 kunnen stellen, zowel hetero als homo, hun partnerschap laten registreren. Partnerschapsregistratie was een tijdelijke oplossing, gelijkwaardig aan het huwelijk, toen er nog geen politiek draagvlak bestond voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor stellen van gelijk geslacht. De vorm is echter blijven bestaan. Nog steeds kun je er gebruik van maken, bijvoorbeeld omdat je het huwelijk een te grote stap vindt.

Er zijn kleine verschillen tussen een huwelijk en een partnerregistratie. Bij een partnerregistratie moet je, naast een geboortebewijs en een bewijs dat je ongehuwd bent, ook een geldige verblijfsvergunning tonen. Dat hoeft bij een huwelijk niet. Niet het ja-woord, zoals bij het huwelijk, maar het ondertekenen van de akte is de officiële bezegeling van de partnerregistratie. Natuurlijk kun je alsnog een ja-woord uitspreken als je dat wilt. Tenslotte verschilt een huwelijk van een partnerregistratie wanneer je besluit uit elkaar te gaan. Een huwelijk wordt altijd ontbonden door de rechter, terwijl bij een partnerregistratie dit via de notaris en de advocaat kan gebeuren. Het is dus makkelijker en goedkoper om te scheiden.

Verder lijken beide vormen erg op elkaar. Het aangeven en de voltrekking zijn hetzelfde. Zowel bij een huwelijk als bij een partnerregistratie zijn twee tot vier getuigen aanwezig. Ook heb je net zoals bij een huwelijk een onderhoudsplicht en deel je bezittingen en schulden met elkaar, tenzij je partnerschapsvoorwaarden opstelt, vergelijkbaar met huwelijkse voorwaarden. Er is een alimentatieplicht en je bouwt gezamenlijk pensioen op vanaf het moment dat je partnerschap is geregistreerd. Ook erven jullie automatisch van elkaar. Sinds het huwelijk voor iedereen mogelijk is kan je je partnerregistratie omzetten in een huwelijk, en andersom.

Ineke (57): We zijn erg gelukkig samen en dat wilden we delen met ieder die ons lief is. Tegelijkertijd  wilden we laten zien dat 'anders zijn⿝ heel goed is en wilden we het recht opeisen dit met anderen te delen. Bij onze registratie in het stadhuis gaven we elkaar een gele roos en een kus onder het toeziend oog van de vrouwelijke ambtenaar. We hadden niet speciaal om een vrouw hoeven vragen, want de mannelijke ambtenaar wilde het niet doen. [Wij gaan ons echt verbinden, p. 131]

lesbischnllogo