Samenlevingscontract

Als je samen een huishouding voert, kan een samenlevingscontract handig zijn. De kosten van het huishouden en andere financiële zaken kunnen er bijvoorbeeld in worden afgesproken, en ook kun je er een verzorgingsregel voor elkaar in vastleggen. 

Een samenlevingscontract is een contract met afspraken die je vastlegt bij de notaris. Het betekent dat je een officiële band met elkaar hebt, ook al is het geen huwelijk of partnerschapsregistratie. Je legt er financiële zaken in vast en je kunt er ook een verzorgingsregel in opnemen, vergelijkbaar met een onderhoudsplicht. Bij een samenlevingscontract geldt geen alimentatieplicht, zoals bij een huwelijk of een partnerregistratie. Je bent niet verplicht om financieel voor elkaar te zorgen nadat je uit elkaar gaat.

Een samenlevingscontract wordt opgesteld door een notaris. Bij het ondertekenen hoeven geen getuigen aanwezig te zijn. Bovendien kun je via een samenlevingscontract niks regelen over de zaken na het overlijden van een van jullie. Als je wilt regelen dat je van elkaar erft bijvoorbeeld, kun je naast een samenlevingscontract ook een testament opstellen. Vraag je notaris naar de regels rond erfrecht.

Jeannette: We kenden elkaar vijf jaar toen Marianne kanker kreeg. Ze heeft geen familie maar wel een huis. Het begon dus zakelijk. We wilden de zaken goed regelen voor het geval dat. Dan kom je uit op een samenlevingscontract. We hadden aan de notaris gevraagd of we voor het tekenen getuigen mee mochten nemen. We wilden niet dat er iemand uit het belendende kantoor werd gehaald om een handtekening te zetten zoals meestal gebeurt. Langzamerhand besef je dat het een commitment is. Een week voor het tekenen bij de notaris zaten we op de bank naar de televisie te kijken en toen zei ik: 'Het voelt toch als trouwen,' waarop Marianne zei: 'Nou dan ga ik in bruidsjurk'. 'Maar ik wil ook in bruidsjurk,' zei ik 'want het is stom als je een heterostel na gaat doen. [Wij gaan ons echt verbinden, p. 111]

lesbischnllogo