Uitmaken

En dan is het over. Je maakt het uit, of je wordt gedumpt. Pijnlijk of als vrienden uit elkaar: scheiden is nooit leuk. Voor uitmaken geldt: doe het niet te snel maar ook niet te langzaam. 

Misschien vind je je relatie saai, beklemmend of moeizaam, ondanks jullie pogingen om daar wat aan te doen. Relatietherapie mocht niet baten, jullie blijven tegen dezelfde verschillen aanlopen. Misschien heeft zij een slippertje opgebiecht en vertrouw je haar daarom niet meer.

Veel vrouwen hebben er moeite mee om hun relatie te verbreken zonder dat daar een concrete aanleiding voor is. Vaak gaat het al een tijdje niet zo lekker en begint de een om zich heen te kijken. Verliefd worden op iemand anders gebeurt gemakkelijker als het niet zo goed gaat met je relatie. Een nieuwe liefde kan het duwtje zijn dat je nodig had om je relatie echt te verbreken.

Uitmaken is minder erg als jullie het erover eens zijn dat dat het beste is. Maar vaak komt het van één kant. Hét perfecte hoe-maak-ik-het-uit-scenario bestaat niet. Bovendien: het hangt er ook vanaf hoe lang jullie relatie heeft geduurd. Na een paar maanden ben je minder uitleg verschuldigd dan na een aantal jaren met gezamenlijke katten en verdrietige schoonouders.

Hoe je het ook doet, doe het niet te snel en niet te langzaam. Te snel: je twijfelt al een tijd of zij wel de vrouw van je leven is. Op een avond bel je bij haar aan, vertelt haar dat het over is, zoekt je spullen bij elkaar en bent binnen een half uur vertrokken. Nu je eenmaal de beslissing hebt genomen, wil je er ook zo snel mogelijk van af zijn. Bij je inmiddels-ex is de boodschap als een donderslag bij heldere hemel aangekomen. Ze is razend, begrijpt je niet en onderneemt van alles om je terug te krijgen. Scheldpartijen via sms, boze brieven en scènes in de disco. Een echt dyke drama.

Te langzaam kan ook. Je kunt het niet opbrengen om het uit te maken en laat het initiatief bij haar. Je spreekt eindeloos met elkaar over jullie relatie, maar komt niet tot een conclusie. Of je probeert haar te overtuigen dat het voor beiden het beste is om het uit te maken. Of je maakt het zo bont dat je vriendin er uiteindelijk zelf een punt achterzet. Ook dat kan leiden tot dyke drama. Veel vrouwen proberen na een relatie vrienden te blijven, zonder dat ze echt afstand hebben genomen. Het uitmaken kan zo maanden duren. Je blijft elkaar zien ook al noem je het ‘uit’. Je hebt geen seks meer maar je bent erg close. Intimiteit en exclusiviteit deel je nog altijd met elkaar. Deze bij-gebrek-aan-beter-affaire loopt meestal niet goed af.

Seks kan ook nog een rol spelen als het uit is. Misschien was de relatie moeizaam, maar is de passie nog niet uitgedoofd. Dan kan het lastig zijn om er definitief een punt achter te zetten. Elk keer als jullie elkaar zien, heb je zin: nog één keertje dan? Maar blijf je slapen, dan hebben jullie de volgende ochtend binnen no time ruzie. Met zo’n slepende (ex-)relatie, is het moeilijk om een nieuwe te beginnen. Jaloezie speelt een rol tussen jullie, ondanks dat je officieel geen aanspraak op elkaar kunt maken. Je ontmoet geen nieuwe vrouwen of hebt er geen behoefte aan, omdat je alles bij je ex kwijt kunt. Dit kan prima zijn, voor het moment. Bedenk dat het niet is wat je echt wilt. Pas als je een nieuwe relatie aangaat, is de breuk definitief.

Ook al heb je het eerder uitgemaakt, je moet dan vaak nogmaals door een scheiding heen. Het is beter om dan afstand te nemen: elkaar niet meer te zien, niet meer met elkaar te vrijen. Merk je dat je het niet aankunt om je ex met een ander te zien, neem dan afstand. Als het uit is, mag je geen claim meer op haar leggen. Voor jezelf en voor haar is het beter om elkaar een tijdje wat minder te zien. Pas als je echt hebt geaccepteerd dat jullie geen relatie meer hebben, kun je verder met je eigen leven. Dan pas kun je ook echt vriendinnen worden met je ex.

Het ‘goed’ uitmaken zit tussen te snel en te langzaam in. Neem er de tijd voor, vertel over je twijfels in een vroeg stadium, maar wees duidelijk als je het uiteindelijk uitmaakt. Neem afstand en laat de tijd zijn werk doen, zodat jullie een nieuw evenwicht kunnen vinden. Zo toon je respect voor je vriendin en voorkom je tegelijk dat het gaat slepen.

Als je zelf gedumpt wordt, zoek dan steun bij je omgeving. Huil uit bij je vriendinnen, je moeder of je vorige ex. Zij begrijpen je. Misschien blijkt dat ze je vriendin nooit gemogen hebben, of zijn ze blij dat je weer eens met hen op stap gaat. Hoewel het heerlijk kan zijn om eens lekker te bitchen: wees voorzichtig met roddels. Je hield van haar, dus ga haar nu niet afmaken. En bedenk: je red het! Ook al voel je dat je niet zonder haar kunt leven, dat blijkt in de praktijk wel mee te vallen. Alleen zijn na een relatie heeft positieve kanten. Je hoeft geen rekening meer te houden met de ander en kunt ongestoord alles doen waar je vriendin een hekel aan had. Ook op een dieper niveau zul je merken dat je jezelf na een tijdje opnieuw ‘ontdekt’. Je kunt precies zijn wie je bent zonder de invloed van een ander.

Scheiden na een lange relatie, een huwelijk of een partnerschapsregistratie, is natuurlijk wel wat ingrijpender. Na al die tijd heb je gezamenlijke spullen, een gezamenlijk huishouden, misschien zelfs kinderen. Je kunt je een leven zonder de ander niet voorstellen. Vanuit verdriet, frustratie of boosheid krijg je vreselijke ruzies. Als scheiden een probleem is, zoek dan hulp. Er zijn mediators en hulpverleners die bemiddelen bij scheidingen.
lesbischnllogo