Vaste relaties

Je kent elkaar langer, je verkering  wordt een echte relatie. Je bekent elkaar dat je écht verliefd bent, het wordt serieuzer.

Als je een relatie hebt, deel je je leven voornamelijk met elkaar. Naast je vrienden en vriendinnen, familieleden, buren en collega’s bespreek je met je partner het meeste. Je kunt je verhaal kwijt, zij is je klankbord. Niemand kent je zo goed als zij, en bij haar voel je je veilig en vertrouwd.

In een relatie wordt hevige verliefdheid na een tijdje minder. Gelukkig maar! Niet eten en niet slapen houd je niet lang vol. Je valt als het ware van je wolk en kijkt weer eens om je heen. Als de verliefdheid er een beetje af is, wil je weer je eigen dingen doen. Je wilt meer tijd voor jezelf. Dat is logisch. Het is ook goed om die tijd te nemen.

Bewaak je grenzen, doe niet per se alles samen. Zoek naar een nieuw evenwicht met je vriendin: als je je eigen dingen doet word je een leuker mens. Ook de seks in een relatie wordt wat minder vaak en minder heftig. Je ontdekt andere (soms mindere) kanten van elkaar. Maar verschillen in persoonlijkheid, hobby’s of levensstijl hoeven niet te betekenen dat je niet bij elkaar past. Integendeel. Geen enkele vrouw is precies zoals jij: dat zou saai zijn. Als het lukt om een balans te vinden tussen samenzijn en zelfstandig, wordt je relatie hechter en intiemer. Je hebt misschien minder vlinders in je buik, maar je voelt duidelijk dat je voor elkaar kiest en van elkaar houdt.

De intimiteit in een relatie heeft veel voordelen. In bed durf je wat meer van jezelf te laten zien, je kunt vrijen zonder remming of gêne. Een vetrolletje maakt haar niks uit, ze kent je lichaam en weet wat je lekker vindt. Ook buiten bed kun je jezelf zijn. Je voelt je op je gemak en hoeft haar niet te vermaken. Als je met je hoofd op haar schoot in slaap valt terwijl jullie samen televisie kijken, hoef je je niet te schamen. Ze dekt je toe en geeft je nog een zoen.

Het is echter niet altijd makkelijk om zo intiem te zijn met een ander. Je moet het durven. Je moet haar toelaten en haar vertrouwen. Veel vrouwen zijn daar bang voor. Ze zijn bang om gekwetst of verlaten te worden. Lees hier meer over bindingsangst.

Soms kan intimiteit ook te close zijn. Je doet bijna alles samen, gaat op elkaar lijken. Je doet concessies aan de ander en verliest uit het oog wat je zelf wilt. Je verliest je eigenheid. Dat maakt vaak de seks ook minder spannend. Lees hier meer over symbiotische relaties.

Kun je elkaars lastige kanten accepteren, dan kun je met elkaar verder. Misschien raak je er steeds meer van overtuigd dat jullie echte soul mates zijn en elkaar goed aanvullen. Het is nog steeds heerlijk om samen te zijn. Je vindt haar de mooiste, liefste en lekkerste vrouw van de wereld. Lees hier meer over langere relaties.
lesbischnllogo