Actief en passief

Wie neemt het initiatief? Soms ben jij dat, soms laat je het over aan de ander. Actieve en passieve rollen in bed kunnen vastliggen of wisselen, of afhankelijk zijn van de persoon.

Misschien wil je je flirt een onvergetelijke nacht bezorgen en heb je gedetailleerd in je hoofd hoe je dat gaat doen. Jij bent aan zet. Misschien heb je zin om je lekker te laten neuken zonder dat jij hoeft te verzinnen op welke manier. Je wilt genomen worden.

Gelijkwaardigheid is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat je tijdens het vrijen niet kunt spelen met machtsverschillen, met actieve en passieve rollen. Er zijn een aantal sekstechnieken waarbij je elkaar tegelijk stimuleert en er een evenwicht is tussen geven en nemen. Denk bijvoorbeeld aan elkaar likken in standje 69. Maar meestal wissel je actieve en passieve houdingen af. Soms wissel je tijdens een vrijpartij meerdere keren van rol, soms ben je alleen maar passief en de volgende keer dat je vrijt alleen maar actief.

Spelen met machtsverschillen kan opwindend zijn. Als je zelf niet hoeft te bepalen wat er gebeurt, kan vrijen verrassender zijn. Aan de andere kant kan het je een kick geven om je vriendin te plezieren zonder dat zij iets met jou mag doen. Je laat haar kronkelen en smeken, en geeft haar dan pas wat ze wil.

Soms zijn machtsverschillen niet zo uitgesproken, maar spelen ze wel op de achtergrond. Als de vrouw met wie je vrijt haar kleren nog aan heeft terwijl jij naakt op de keukentafel ligt, voel je je al snel onderdanig. En als ze je daarna door de gulp van haar spijkerbroek neukt met een dildo terwijl ze je naar beneden gedrukt houdt, is het initiatief aan haar. Je kunt geen kant meer op, maar dat is een groot deel van het plezier!

lesbischnllogo