Biseksualiteit

Antwoord op de vijf meest gestelde vragen over biseksualiteit:

Wanneer is iemand biseksueel?

Mensen die op vrouwen én mannen vallen, worden wel biseksueel genoemd. Biseksualiteit heeft net als homoseksualiteit te maken met gevoelens, gedrag en identiteit: wat je voor een ander voelt, wat voor seksuele contacten en relaties je aangaat en hoe je jezelf noemt. Veel mensen hebben biseksuele gevoelens en fantasieën, veel minder mensen doen er iets mee en nog minder noemen zichzelf bi.

Sommige biseksuelen hebben afwisselend relaties en/of seks met mannen en met vrouwen, anderen tegelijkertijd. Een vrouw die op de middelbare school bijvoorbeeld een vriendje had, krijgt op haar twintigste een relatie met een vrouw. Of een man die getrouwd is met een vrouw, wil af en toe ook seks met een man. Of en waarom iemand zichzelf bi noemt, is persoonlijk.

Biseksuelen worden vaak ingedeeld bij heteroseksuelen of bij homoseksuelen, afhankelijk van de relatie die zij hebben. Daardoor is biseksualiteit vaak onzichtbaar.

Lees hier meer informatie over biseksualiteit en/of bestel het boek Beter biseks bij de boekhandel.

Johan: ‘Op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 voor homo staat, ben ik een 7. Ik heb een aantal keren iets met een vrouw gehad maar dat waren altijd vrouwen die zelf initiatief namen, die de eerste stap zetten.’ [Beter biseks, p. 126]
Angela: ‘Een vrouw is zoveel zachter, zoveel warmer en begrijpt me vaak zoveel beter. Echt lesbisch ben ik niet, want ik hou verschrikkelijk veel van mijn vriend, ook op het lichamelijke vlak gaat het perfect. Ik hou gewoon van mensen. Ik word verliefd op een persoon. Man of vrouw, dat maakt niet uit. Het gaat om de persoonlijkheid en dat heeft, in ieder geval voor mij, niets met trends te maken.’ [Zij aan Zij, 1999-2, p. 15]

Vallen biseksuelen tegelijk op mannen en op vrouwen?

Biseksuelen kunnen op mannen en op vrouwen vallen. Dat hoeft niet tegelijkertijd. Ze vallen op mensen: op iemands uitstraling, kwaliteiten en uiterlijk, of dat nu een man of een vrouw is.

Iedereen met biseksuele gevoelens geeft daar een eigen invulling aan. De één heeft afwisselend seks en relaties met mannen en vrouwen. De ander wil het liefst tegelijkertijd een relatie met een man én met een vrouw. Of een relatie met de één en daarnaast seks met de ander.

Sommige mensen veroordelen het als mensen niet monogaam zijn en denken dat alle biseksuelen zo zijn. Daarom bestaan er ook vooroordelen over biseksuelen: dat zij altijd van twee walletjes eten en ontrouw zijn, bijvoorbeeld. Of dat zij niet kunnen kiezen. Maar je hoeft je in de liefde niet te beperken.

Marian: ‘Ik ben keurig getrouwd en van plan dat nog een tijdje te blijven. Ik heb op dit moment nergens last van. Hoewel ik nu wel automatisch gerekend wordt tot de lesbo's, zoals ik bij mijn laatste vriendje een undercoverpositie bij de hetero's had. De maatschappij houdt nu eenmaal van duidelijkheid. Ik vind alles best, zolang ik me maar niet hoef te conformeren aan het soms wat strakke keurslijf van de lesbo.’ [Zij aan Zij, 2003-1, p. 30]

Zijn biseksuelen minder trouw dan hetero’s? 

De meeste biseksuele mannen en vrouwen zijn monogaam: zij zijn trouw aan één partner, of dat nu een man of een vrouw is. Ze hebben geen behoefte aan seksuele relaties met meerdere mensen tegelijkertijd. Trouw heeft in feite weinig met biseksualiteit te maken, maar meer met monogamie. Ook niet alle hetero’s, homo’s of lesbo’s zijn immers monogaam.

Het is een vooroordeel dat iemand met biseksuele gevoelens iets blijft missen in een relatie met één persoon. Maar het kan wel betekenen dat mensen met een uitgesproken heteroseksuele of homoseksuele voorkeur bang zijn dat hun biseksuele partner vreemdgaat of een partner erbij zoekt.

Sommige biseksuelen hebben wel het liefst tegelijkertijd een relatie of seks met een man en een vrouw. Dit betekent niet per se dat zij letterlijk met zijn drieën in bed liggen. Er zijn verschillende vormen voor: biseksuelen kunnen twee relaties hebben, naast een vaste partner een minnaar of minnares hebben, eenmalige met een ander vrijen of soms vrijen met twee mensen tegelijk. Ook dat geldt niet alleen voor biseksuelen: ook hetero’s, homo’s en lesbo’s kunnen meerdere partners tegelijk hebben.

Is biseksualiteit een fase?

Seksualiteit is niet statisch. Iemands gevoelens en gedragingen kunnen veranderen tijdens het leven. Je kunt bijvoorbeeld in je puberteit op mensen van het andere geslacht vallen en na je twintigste erachter komen dat je ook homoseksuele gevoelens hebt. Ook kun je altijd gevoelens hebben voor een andere vrouw of een andere man, maar er nooit wat mee doen.

De vraag is eigenlijk niet goed. Die suggereert dat iemands seksuele voorkeur vastligt en er eigenlijk maar twee uitkomsten zijn: homo of hetero. Alsof biseksualiteit een tussenperiode is, voordat je definitief kiest.

Wel is het zo dat veel jongeren in hun puberteit experimenteren met seks. Het kan zijn dat ze dan ook seks uitproberen met iemand van hun eigen geslacht. Ze vrijen met veel verschillende mensen en noemen zich bi. Als ze wat ouder zijn, kiezen ze misschien voor een vaste relatie met een persoon. Ze kijken dan terug en noemen dat hun biseksuele fase.

Waarom hoor je minder vaak over bi’s dan over homo’s en lesbo’s?

Het lijkt wel alsof we niet buiten de hokjes ‘hetero’ en ‘homo’ kunnen denken. We noemen iemand met een heteroseksuele relatie hetero en iemand met een homoseksuele relatie, homo of lesbisch. Terwijl hij of zij best bi kan zijn.

Biseksuelen zijn niet in te delen in een hokje. Of ze springen van het ene hokje in het andere. Ze vallen op mensen, ongeacht hun geslacht. Maar het kan vermoeiend zijn om dat telkens te moeten uitleggen. Daarom zullen ze niet altijd expliciet toelichten: ‘maar ik val ook op mannen hoor!’

Bovendien kan het verwarrend zijn. Biseksuelen zijn zelf namelijk ook opgevoed met het hokjesdenken: of hetero of homo. Ze vragen zich zelf ook af: wat ben ik nou eigenlijk? Daarom kan het zijn dat ze ervoor kiezen om zich niet te benoemen als bi.

Ook kan het lastig zijn om om te gaan met vooroordelen over bi- of homoseksualiteit. Niet alle bi’s willen opbotsen tegen oordelen van anderen over hun seksueel gedrag of hebben het gevoel dat ze niet uit de kast kunnen komen. Sommige mensen met biseksuele gevoelens kiezen er daarom voor om alleen heteroseksuele relaties aan te gaan, of hun avonturen met mensen van hun eigen geslacht geheim te houden.