Antwoord op de zeven meest gestelde vragen over homo- en lesbische relaties:
Worden homo’s en lesbo’s alleen verliefd op andere homo’s en lesbo’s of ook op hetero’s?
Het komt allebei voor. Iemands seksuele voorkeur staat namelijk niet op zijn of haar voorhoofd geschreven! En er zijn nu eenmaal meer mensen met heteroseksuele- dan met homoseksuele gevoelens.
Als iemand net zijn of haar gevoelens ontdekt, kent hij of zij waarschijnlijk nog weinig andere homo’s en lesbo’s. In je klas ben je misschien de enige of je weet het niet van anderen. Je kunt dan nogal eens vallen op een hetero. Dat kan lastig zijn omdat je verliefdheid dan niet wederzijds is. Je houdt het dan ook liever geheim of je vertelt het wel en loopt de kans dat je wordt afgewezen.
Naarmate je meer mensen kent die ook homo- of biseksueel zijn, wordt de kans groter dat je verliefdheid wederzijds is. Daarom gaan homo’s en lesbo’s soms uit in café’s en clubs speciaal voor homoseksuelen. Ze ontmoeten er meiden en jongens die ook geïnteresseerd zijn in een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Het kan natuurlijk ook via een sportclub of via internet.
VIDEO
Hoe kunnen homo’s en lesbo’s elkaar ontmoeten?
Veel mensen met homoseksuele gevoelens ontmoeten elkaar via internet en speciaal daarvoor bestemde smartphone apps. In grote Nederlands steden zijn vaak wel een aantal uitgaansgelegenheden en activiteiten speciaal voor homomannen en lesbische vrouwen.
Je kunt kennismaken met andere homojongeren via smartphone datingapps en reguliere internet datingsites of een forum maar via social media zoals Facebook en Instagram. Vaak komen er ontmoetingen in real life uit voort. Je appt, chat, mailt, belt en spreekt af om elkaar te zien.
Je kunt ook naar de kroeg, gaan dansen, naar een filmfestival of een sauna. Wanneer je waar moet zijn, kun je vinden in agenda’s op internet, zoals bij Switchboard. Ook bladen hebben vaak een uitgaansagenda: Expreszo, Zij aan Zij, Winq of Zizo bijvoorbeeld.
VIDEO
Hoe weet een homo of lesbo die iemand leuk vindt nu zeker dat die ander ook homo of lesbisch is?
VIDEO
Het ligt eraan op welke plek je iemand tegenkomt. Ben je in een gaybar of op een homofestival dan kun je er vanuit gaan dat die ander ook gay is. Op andere plekken is het lastiger om dat te bepalen. Op school is iemand er misschien niet open over. En op een verjaardag weet je ook niet zeker of dat leuke meisje misschien op meiden valt.
Let op stijl
Een manier om erachter te komen, is om te letten op iemands kleding en houding. In de homo- en lesbische scene heersen bepaalde modes. Als je erop let wat iemand draagt, hoe zijn/haar haar zit, herken je misschien wat stijlkenmerken. Zo ontwikkel je een gaydar: een radar voor gay boys en girls. Zie ook: Kun je aan iemand zien of hij/zij homoseksueel is?
Naast iemands stijl, kun je het ook zien aan gedrag. Een meisje dat bijvoorbeeld nooit reageert op de aandacht van heterojongens, maar wel lange gesprekken voert met haar beste vriendin, is misschien niet geïnteresseerd in jongens. En een jongen die een schare vriendinnen om zich heen heeft, maar nooit een echt vriendinnetje, valt waarschijnlijk op jongens. Dit is natuurlijk erg generaliserend, maar het kunnen wel aanwijzingen zijn.
Let op gedrag
Om het zeker te weten, kun je het natuurlijk gewoon vragen: ‘Val jij op jongens of op meisjes?’ Of je kunt informeren: ‘Heb je een vriend of vriendin?’ Daarmee laat je het open. Je weet dan bovendien meteen of iemand bezet is!
Vraag het
Ook kun je de ander vragen of hij/zij een bepaalde film heeft gezien, of een boek kent, met een homoseksuele hoofdpersoon. Als iemand het boek of de film kent, is hij of zij in ieder geval op de hoogte.
Vraag rond
Je kunt er ook via via achter proberen te komen of de ander interesse heeft. Je vraagt het bijvoorbeeld aan zijn beste vriendin, of de jarige die jullie allebei heeft uitgenodigd. Zij kan je misschien ook haar e-mailadres geven.
Is er binnen homo- en lesborelaties één meer de man en de ander meer de vrouw?
Aan een vrouwenstel of een mannenstel wordt wel eens half serieus gevraagd: ‘Wie is er nou het mannetje en wie is het vrouwtje?’
Ondanks de emancipatie, bestaat er in onze maatschappij nog altijd een bepaalde rolverdeling tussen mannen en vrouwen: vrouwen zorgen (meer) voor het huishouden en de kinderen, mannen zorgen (meer) voor het inkomen. Ook homoseksuele relaties worden aan deze rolverdeling getoetst. De man die het meest kookt, wordt dan het ‘vrouwtje’ genoemd en de lesbische vrouw die de goede baan heeft of de lamp ophangt, is het ‘mannetje’.
Het is natuurlijk onzin om homoseksuele partners in te delen in typisch vrouwelijk en typisch mannelijk. Homomannen en lesbische vrouwen die samenleven, moeten net als heteroseksuelen samen werk en privé organiseren.
Omdat rollen en uiterlijkheden voor homo- en lesbische relaties minder vastliggen, kunnen beide partners traditioneel mannelijke en traditioneel vrouwelijke rollen aannemen.
Klopt het dat relaties tussen twee mannen of tussen twee vrouwen nooit lang duren?
Nee, dat is een vooroordeel. Homomannen en lesbische vrouwen hebben vaak stabiele, langdurige relaties, gebaseerd op liefde, intimiteit en respect. Dat betekent niet dat ze altijd monogaam zijn.
Homomannen hebben naast hun relatie af en toe seks met iemand anders. Maar dat geldt ook voor heteromannen. Zowel homomannen als heteromannen hebben naast een langdurige relatie vaker dan vrouwen seks met anderen.
Heteromannen doen dat meestal in het geheim, homomannen vaker openlijk. Het beeld dat daardoor ontstaat, is dat van de brave heteromannen en de losbandige homo’s. Zie ook: Draaien relaties tussen twee mannen voornamelijk om seks?
Ook lesbische vrouwen hebben vaak langdurige relaties. Zij zijn vaker dan mannen monogaam. Wanneer binnen een lesbische relatie één van de twee met een ander vrijt, ligt dat vaak gevoelig. Het betekent meestal het einde van de relatie en de start van een nieuwe relatie. Zie ook Draaien lesbische relaties alleen om intimiteit?
Draaien relaties tussen twee mannen voornamelijk om seks?
Nee, relaties tussen mannen draaien niet alleen om seks, maar beginnen daar vaak wel mee. In het algemeen zijn mannen, of ze nou hetero- of homoseksueel zijn, meer op seks gericht dan vrouwen. In een langdurige relatie hebben mannen dan ook vaker seks met een derde dan vrouwen. Ook zoeken mannen in tegenstelling tot vrouwen vaker anonieme en/of betaalde seks.
In een relatie tussen twee mannen kan seks dus wel prioriteit hebben. Maar het feit dat homomannen vaak langdurige en stabiele relaties hebben, bewijst dat het hen niet alleen om seks draait, maar ook om intimiteit, vertrouwdheid en liefde.
Louis (17 jaar): ‘Het lijkt me spannend, voor het eerst met een jongen in bed maar ik doe het nog niet. Ik weet ook nog niet met wie. Je moet er allebei aan toe zijn. En verliefd. In een opgewonden bui met een onbekende jongen in bed duiken, lijkt me niks. Dat gaat alleen maar om de seks en dat vind ik te weinig. Dan is het voorbij als je bent klaargekomen.’
Richard (18 jaar): ‘Het vriendje dat ik nu heb, daar ben ik echt verliefd op. Dat merkte ik laatst toen hij iets had met een andere jongen.Toen ben ik zo jaloers geworden dat ik ben gaan schreeuwen en vechten. Nu hebben we elkaar officieel beloofd dat we niet meer vreemd gaan.’
Draaien lesbische relaties alleen om intimiteit?
Nee. Vrouwen die een relatie met elkaar hebben, hebben natuurlijk net zo goed seks met elkaar. Seks is belangrijk in relaties, ook voor lesbische vrouwen. Zie ook de vraag: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?
Wel zijn de meeste vrouwen, in vergelijking met mannen, meer op intimiteit gericht dan op seks. Dat heeft niks met homoseksualiteit te maken. Lesbische vrouwen en heterovrouwen verschillen daar niet in.
In een relatie tussen twee vrouwen kan intimiteit en vertrouwdheid dus hoger op de agenda staan dan seks. Als vrouwen langer samen zijn, vinden zij seks vaak minder belangrijk in de relatie: dat geldt ook voor heterovrouwen. Maar lesbische vrouwen geen man die seks op de agenda houdt. Ook hebben ze minder dan mannen seks met derden en bijna nooit anonieme of betaalde seks, zeker niet als ze een relatie hebben.
Daarbij is monogamie belangrijk voor vrouwen. Dat betekent dat als één van de partners seks met een ander heeft, de ander vaak de relatie beëindigt.
Zangeres Skin: ‘De samenleving beschouwt een lesbisch paar meestal als twee ongebonden vrouwen. Het is niet eens homofoob gedrag. Mannen denken simpelweg: die lesbo’s hebben slechte ervaringen met mannen, maar ze genezen wel als ze een leuke vinden. Walgelijk, net als het vooroordeel dat twee vrouwen niet woest kunnen neuken maar alleen willen knuffelen. Ik heb met vrouwen wildere en meer gepassioneerde seks gehad dan met mannen. Maar hé, wat weten die gozers er nou van?’ [Opzij, 2003-06, p.73]
‘Ik heb vier jaar een relatie en we zijn allebei monogaam. In het begin van onze relatie vrijden we soms twee keer per dag. Als ze me aankeek, had ik alweer zin. Sinds we samenwonen, is dat minder geworden. Vaak zijn we te moe of hebben we geen zin om die moeite te doen. Mijn vriendin vindt dat vervelender dan ik. Soms haalt ze een spannende video in huis en dan is het bingo. Of vertellen we elkaar onze seksuele fantasieën, dat vind ik heel opwindend. Maar als we vervolgens een maand geen seks hebben, lig ik daar niet wakker van.’ [Folder En ze vrijen nog lang en gelukkig..., p.5]