Veilig vrijen

Hoe voorkom je een soa?

De kans op soa kun je verminderen door veilig te vrijen. Er is daarbij een verschil tussen het voorkomen van hiv en van andere soa.

Voor mannen geldt: gebruik condooms en voldoende glijmiddel bij het neuken, en vermijdt dat er sperma in je mond komt bij het pijpen. Zo voorkom je hiv-overdracht en verklein je de kans op een soa.

Een gewoon condoom beschermt effectief tegen hiv en soa bij kontneuken, mits je voldoende glijmiddel gebruikt. Zie ook: Hoe kunnen homomannen veilig vrijen?

Vrouwen die seks hebben met vrouwen, sluiten een hiv-besmetting uit en verkleinen de kans op soa wanneer zij de ander niet likken tijdens de menstruatie. Ook is het veilig voor hiv en andere soa om ervoor te zorgen dat hun eigen vaginavocht niet in contact komt met het vaginavocht van de ander, bijvoorbeeld door het delen van een dildo. Als twee vrouwen met dezelfde dildo geneukt willen worden, kunnen zij condooms gebruiken of de dildo tussendoor goed wassen. Zie ook: Hoe kunnen lesbische vrouwen veilig vrijen?

Door veilig te vrijen, kun je een hiv-infectie voorkomen en is de kans op overige soa kleiner, maar niet uitgesloten: soa worden namelijk op verschillende manieren overgebracht. Meer informatie is te vinden op sense.info, of mantotman.nl.