Wat kun je doen als je onveilige seks hebt gehad?

Als je onveilige seks hebt gehad, kun je bij je huisarts terecht om je te laten testen op soa en hiv. Het consult bij de huisarts is gratis. Een hiv-test kan pas drie maanden nadat je onveilig hebt gevreeën met zekerheid aantonen of je wel of geen hiv hebt opgelopen. In de tussentijd moet je dan veilig vrijen, anders heeft testen weinig zin.

Er zijn ook in soa-poliklinieken die gespecialiseerd zijn in soa. Een voordeel is dat je er anoniem en ook gratis geholpen kunt worden. Deze poliklinieken vind je bij een aantal GGD’en en ziekenhuizen in grote steden. Soa Aids Nederland heeft op haar website een handige zoekfunctie waar je je postcode kunt intoetsen voor een soa-poli bij jou in de buurt.

In Amsterdam en Rotterdam kunnen mannen die seks hebben met mannen zich ook laten testen via Test Lab. Ze beantwoorden een aantal vragen, printen een formulier en kunnen daarmee zonder afspraak terecht voor een test bij het laboratorium in de buurt.

Als je seks hebt met wisselende partners, kun je een soa oplopen zonder dat je het merkt. Laat je daarom ieder half jaar testen op soa en hiv. Mocht je iets opgelopen hebben, dan ben je er ten minste vroeg bij. Meer over testen op hiv en soa op mantotman.nl.

Er bestaat ook PEP: een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Met PEP start je zo snel mogelijk, maar altijd binnen 72 uur. PEP is er uitsluitend voor noodgevallen en wordt voorgescheven door een arts. Je krijgt alleen PEP wanneer je risico op hiv hebt gelopen, bijvoorbeeld doordat je sekspartner hiv-positief is en het condoom is gescheurd of afgegleden.
Zie ook: Wat is PEP? en de PEP Check op mantotman.nl.