Woordenboek

Acceptatieproces:

Proces waarin iemand accepteert dat hij of zij zelf homo of lesbisch is, of dat iemand in zijn/haar omgeving dat is. Meestal slaat het op de omgeving, maar homo’s en lesbo’s hebben zelf ook vaak tijd nodig om te wennen aan het idee. Zie: Wat voelen mensen als ze erachter komen dat ze homo of lesbisch zijn?

Aftrekken:

Met de hand een man laten klaarkomen door de eikel te stimuleren. Je kunt jezelf aftrekken, maar ook een ander. Zie ook: Hoe hebben twee mannen seks met elkaar?

Age of consent:

Leeftijd waarop het wettelijk is toegestaan om seks te hebben. Deze leeftijd is in Nederland 16 jaar. Lange tijd werd er verschil gemaakt tussen de leeftijd waarop je heteroseks mocht hebben (16 jaar) en de leeftijd waarop je homoseks mocht hebben (21 jaar). In 1973 is het wetsartikel waarin dat verschil gemaakt werd, afgeschaft. Zie:
Komt homoseksualiteit tegenwoordig meer voor dan vroeger?

Aids:

Ziekte die het afweersysteem aantast, veroorzaakt door het hiv-virus. Zie de vragen over soa en hiv.

Anale seks:

Seks waarbij je de anus penetreert, met een vinger, een dildo of een penis. Zie ook: Hoe hebben twee mannen seks met elkaar?

Anonieme seks:

Seks met iemand die je niet kent. Sommige mannen hebben seks met andere mannen op speciale ontmoetingsplaatsen, ook wel de baan genoemd. Zie ook: Waarom hebben mannen anoniem seks met elkaar?

Anti-homoseksueel geweld:

Geweld tegen homo’s of lesbo’s vanwege het feit dat zij homoseksueel zijn. Zie: Komt geweld tegen homo’s en lesbo’s voor?

Artikel 248bis:

Het artikel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht waarin stond dat homoseks niet was toegestaan onder de leeftijd van 21 jaar, terwijl voor heteroseks de leeftijd van 16 jaar gold. Dit artikel is in 1973 afgeschaft. Toen is de age of consent voor homoseks en heteroseks gelijkgetrokken tot 16 jaar. Zie ook: Komt homoseksualiteit tegenwoordig meer voor dan vroeger?

Beffen:

Met de tong een vrouw laten klaarkomen door haar clitoris te stimuleren, ook wel likken genoemd. Zie ook: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?

Biseksualiteit:

Seksuele voorkeur voor mannen en vrouwen. Zie: Wanneer is iemand biseksueel?

Chlamydia:

Soa (geslachtsziekte) die je kunt oplopen door een bacterie. Zie: de vragen over soa en hiv.

Combinatietherapie:

Zware medicijnkuur waarmee de werking van het hiv-virus onderdrukt kan worden en de ziekte aids uitgesteld kan worden. Ook wel hiv-remmers genoemd. Zie: Wat zijn hiv-remmers?

Coming out:

Moment waarop iemand voor het eerst aan zijn of haar omgeving vertelt dat hij of zij homoseksueel is. Zie: Wat betekent coming out?

Condoom:

Latex hoesje dat je om de stijve penis schuift voordat je gaat neuken. Het beschermt mannen tijdens anaal neuken tegen hiv en verkleint de kans op soa. Bij vrouwen beschermt een condoom tijdens vaginale seks ook tegen zwangerschap. Bij anaal neuken is het belangrijk dat je condooms gebruikt in combinatie met voldoende glijmiddel.

Cruiseplek:

Ontmoetingsplaats waar mannen anoniem andere mannen ontmoeten, versieren en seks met elkaar hebben, ook wel baan genoemd. Cruiseplekken bevinden zich in delen van parken of op parkeerplaatsen. Zie: Waarom hebben mannen anoniem seks met elkaar?

Dildo:

Langwerpig speeltje bedoeld om te neuken. Zie: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?

Discriminatie:

Onderscheid maken op grond van een bepaalde eigenschap, zoals huidskleur, geslacht of seksuele voorkeur. Zie de vragen over discriminatie en geweld.

Drag king:

Vrouw die optreedt als man, vrouw in travestie. Zie ook: Wat is het verschil tussen homoseksualiteit en travestie?

Drag queen:

Man die optreedt als vrouw, ook wel travestiet genoemd. Zie ook: Wat is het verschil tussen homoseksualiteit en travestie?

Draagmoeder:

Vrouw die zwanger wordt voor een ander. Zij staat haar kind na de bevalling af. Homoseksuele mannen en heterovrouwen die zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen gebruik maken van een draagmoeder om een kind te krijgen. Zie: de vragen over kinderen.

Flikker:

Benaming voor man die op mannen valt, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Zie: Wat is homoseksualiteit?

Eergerelateerd geweld:

Geweld gepleegd om de eer van een familie of groep te herstellen. Eergerelateerd geweld komt ook voor vanwege homoseksualiteit.

Emancipatie:

Proces waarin mensen ruimte en rechten voor homoseksuele mannen en vrouwen bevechten. Emancipatie kan zowel een persoonlijk proces zijn waarin je jezelf accepteert, als een bredere beweging waarin maatschappelijk acceptatie voor homo’s en lesbo’s wordt bereikt. Zie ook: Waarom zijn er aparte festivals voor homo’s en lesbo’s?

Gay:

Engels woord voor homo/lesbisch, oorspronkelijke betekenis: vrolijk. In Nederland en België gebruiken jongens en meiden, mannen en vrouwen het om zichzelf te benoemen. Zie: Wat is homoseksualiteit?

Gay Pride:

Festivals voor homoseksuele mannen en vrouwen, over de hele wereld georganiseerd. Vast onderdeel van de Pride in Amsterdam is de Canal Parade, een optocht van versierde boten. Zie: Waarom bestaan er aparte festivals voor homo’s en lesbo’s?

Gaydar:

Een radar voor gays, oftewel een gevoel voor wie homo- en wie heteroseksueel is. Het woord is ooit verzonnen voor een echt radarapparaat. Het idee was dat homoseksuele mannen en vrouwen zo’n radar zouden aanschaffen en daardoor elkaar zouden kunnen herkennen wanneer de radar af zou gaan. Zie: Kun je aan iemand zien dat hij/zij homoseksueel is?

Gay Straight Alliance (GSA):

Groep van hetero- en homoleerlingen die op hun school homoseksualiteit bespreekbaar maken. Zie: Vertellen homo’s en lesbo’s op school over hun gevoelens?

Gedrag:

Homoseksueel gedrag is wat anders dan homoseksuele gevoelens, of homoseksuele identiteit. Homoseksueel gedrag komt bijvoorbeeld ook voor onder heteromannen die behoefte aan seks hebben, maar geen vrouw in de buurt hebben. In de gevangenis bijvoorbeeld. Andersom geldt dat niet iedereen die seks heeft met mannen, zich ook homoseksueel noemt (identiteit).

Genitale wratten:

Soa (geslachtsziekte) die veroorzaakt wordt door een virus. Zie: Welke soa zijn er?

Gevoelens:

Homoseksuele gevoelens zijn niet hetzelfde als homoseksueel gedrag en homoseksuele identiteit. Niet iedereen met homoseksuele gevoelens heeft ook homoseksuele contacten. En niet iedereen met homoseksuele contacten noemt zichzelf ook homoseksueel (identiteit).

Geregistreerd partnerschap:

Officiële relatievorm vergelijkbaar met huwelijk. Tussen 1998 en 2001 een alternatief voor het huwelijk voor twee mannen en twee vrouwen, toen trouwen voor hen nog niet mogelijk was. Zie: Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract, een partnerregistratie en een huwelijk?

GGD:

Gemeentelijke Gezondheids Dienst. Aanwezig in meer dan vierhonderd gemeenten in Nederland. Bij sommige GGD’en kun je terecht voor testen op soa en hiv. Zie:
Wat moet je doen als je een soa hebt?

Glijmiddel:

Glibberig middel op water- of siliconenbasis, verkrijgbaar in tubes, flessen en zakjes. Voor het kontneuken smeer je glijmiddel op het condoom en in de anus. Zo voorkom je dat het condoom door wrijving scheurt.

Gonorroe:

Soa (geslachtsziekte) die veroorzaakt wordt door een bacterie. Zie: Welke soa zijn er?

Hepatitis A:

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. Je kunt je tegen hepatitis A laten vaccineren. Zie: Welke soa zijn er?

Hepatitis B:

Ook wel HBV genoemd. Hepatitis B is een ontsteking van de lever door een virus. Bij één op de tien mensen met hepatitis B blijft het virus jarenlang of zelfs levenslang aanwezig. Dan spreken we van chronische hepatitis.Je kunt je tegen hepatitis B laten vaccineren. Zie: Welke soa zijn er?

Hepatitis C:

Ernstige virusinfectie die ook seksueel overdraagbaar is. Met name homomannen met hiv lopen risico op hepatitis C, ook wel HCV genoemd. Vaccinatie is niet mogelijk en behandeling is zwaar en niet altijd succesvol. Zie: Welke soa zijn er?

Herpes genitalis:

Soa (geslachtsziekte) die veroorzaakt wordt door een virus. Er zijn twee varianten: de koortslip en herpes genitalis (aan je pik of anus). Zie: Welke soa zijn er?

Heteroseksualiteit:

Seksuele voorkeur voor mensen van het andere geslacht. Zie: Wat is homoseksualiteit?

Hiv:

Ernstige, seksueel overdraagbare virusinfectie die de ziekte aids veroorzaakt, een ziekte die je afweersysteem afbreekt. Zie: Wat is hiv? En: Hoe kun je hiv oplopen?

Hiv-remmers:

Zware medicijnkuur om de werking van hiv te onderdrukken en de ziekte aids uit te stellen. Zie: Wat zijn hiv-remmers?

Homo- en lesbisch-specifieke hulpverlening:

Hulpverleners en instellingen die positief staan tegenover homoseksualiteit en weten op welke manieren homoseksualiteit van invloed kan zijn op iemands (psychisch) functioneren. Zie de vragen over hulpverlening en advies.

Homofilie:

Ouderwetse benaming voor homoseksualiteit, waarbij de nadruk op liefde en niet op seks ligt. Ook wel gebruikt om onderscheid te maken tussen gevoelens voor mensen van het eigen geslacht enerzijds en seksuele contacten met mensen van het eigen geslacht anderzijds.

Homofobie:

Angst voor homoseksualiteit, of discriminatie van homoseksuelen. Zie vragen over discriminatie en geweld.

Homohuwelijk:

Het huwelijk tussen twee mannen of tussen twee vrouwen. Inmiddels is in Nederland en België het huwelijk opengesteld voor homoseksuelen, dus eigenlijk is hier geen apart homohuwelijk meer. Zie de vragen over trouwen.

Homoseksualiteit:

Seksuele voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht. Zie: Wat is homoseksualiteit?

Identiteit:

Je kunt onderscheid maken tussen homoseksuele gevoelens, homoseksueel gedrag en homoseksuele identiteit. Homoseksualiteit als identiteit is een westers begrip: je bent homo of lesbisch. Zie: Wat is homoseksualiteit?

Insemineren:

Met een spuitje (zonder naald) sperma inbrengen in de vagina, met het doel om zwanger te worden. Zie: Hoe kunnen lesbische vrouwen kinderen krijgen?

Juridisch ouderschap:

Familierechtelijke betrekking tussen ouder en kind. Zie: Wat is er wettelijk geregeld wanneer twee mensen van hetzelfde geslacht samen een kind krijgen?

KID:

Afkorting van Kunstmatige Inseminatie Donorsperma, oftewel inseminatie bij de spermabank of een andere kliniek met zaad van een spermadonor. Zie de vragen over kinderen.

Kontneuken:

Neuken in de anus, ofwel poepgaatje. Zie: Hoe hebben twee mannen seks met elkaar?

Lesbisch:

Een vrouw die op vrouwen valt, wordt ook wel lesbisch genoemd, lesbienne of lesbo. Het woord is afgeleid van de naam van het Griekse eiland Lesbos, waar de dichteres Sappho woonde. Zij schreef gedichten over haar liefde voor vrouwen.

Likken:

Met de tong een vrouw laten klaarkomen door haar clitoris te stimuleren, ook wel beffen genoemd. Zie: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?

Liwaat:

Begrip uit de Koran, vergelijkbaar met Bijbels sodomie. Het betekent seksueel misbruik en losbandigheid. Later voornamelijk toegepast op mannen die zich laten neuken door andere mannen. Zie: Wat zegt de islam over homoseksualiteit?

Monogamie:

De afspraak dat iemand zijn of haar partner trouw blijft op seksueel gebied en niet ook met anderen vrijt. Zie de vragen over relaties. En: Vallen biseksuelen tegelijkertijd op mannen en op vrouwen?

Neuken:

Met penis, vingers, dildo of vibrator binnengaan in vagina of anus. Zie: Hoe hebben twee mannen seks met elkaar? En: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?

Nicht:

Man die op mannen valt, soms gebruikt als scheldwoord voor ‘vrouwelijke’ homo’s, soms als positieve benaming door homomannen zelf. Zie: Wat is homoseksualiteit?

PEP (Post Exposure Prophylaxis):

Een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Zie: Wat is PEP?

Pijpen:

Met mond en tong stimuleren van eikel en penis van de sekspartner. Zie: Hoe hebben twee mannen seks met elkaar?

Polikliniek:

Een kliniek waar je direct geholpen kunt worden. Er bestaan speciale poliklinieken voor behandeling van soa. Zie: Wat moet je doen als je een soa hebt? en Wat kun je doen als je onveilige seks hebt gehad?

Polygamie:

De afspraak tussen partners dat zij ook met andere mensen mogen zoenen of vrijen. Zie: Vallen biseksuelen tegelijkertijd op mannen en op vrouwen? en de vragen over relaties.

Pot:

Benaming voor lesbische vrouw, soms gebruikt als scheldwoord, soms als positieve benaming. Zie: Wat is homoseksualiteit?

Pot(t)enrammen:

Lastig vallen, pesten en mishandelen van homoseksuelen. Ook wel gay bashing (Engels) genoemd. Zie: Komt geweld tegen homo’s en lesbo’s voor?

Roze Zaterdag:

Jaarlijks festival voor homoseksuele mannen en vrouwen, georganiseerd op de laatste zaterdag van juni, ter nagedachtenis van de Stonewall-rellen in 1969 in New York toen homoseksuelen in opstand kwamen tegen het politiegeweld. Zie: Waarom bestaan er aparte festivals voor homo’s en lesbo’s?

Samenlevingscontract:

Contract afgesloten tussen partners, bijvoorbeeld over het delen van een huishouden. Zie: Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract, een partnerregistratie en een huwelijk?

Seropositief:

Geïnfecteerd met het hiv-virus. Zie: Hoe kun je hiv oplopen?

Soa:

Seksueel overdraagbare aandoening, oftewel geslachtziekte. Zie vragen over soa.

Soa-poli:

Afdeling van een GGD waar je direct geholpen wordt en waar verpleegkundigen gespecialiseerd zijn in soa. Zie: Wat moet je doen als je een soa hebt? en Wat kun je doen als je onveilige seks hebt gehad?

Sodomie:

Verwijst naar wat de bewoners van Sodom deden: allerlei vormen van seksueel misbruik tussen mannen en vrouwen, tussen mannen en zelfs met kinderen. Door de eeuwen heen is het woord gebruikt voor homoseks in het algemeen. Zie: Wat zegt het christendom over homoseksualiteit?

Spermadonor/zaaddonor:

Man die zijn sperma afgeeft voor de zwangerschap van een vrouw, ofwel aan de spermabank ofwel aan de vrouw zelf. Zie de vragen over kinderen.

Stereotypen:

Vooroordelen over groepen mensen, bijvoorbeeld dat alle homomannen ‘vrouwelijk’ zijn en alle lesbische vrouwen ‘mannelijk’. Zie vragen over reacties en vooroordelen.

Syfilis:

Soa (geslachtsziekte) die veroorzaakt wordt door een bacterie. Zie vragen over soa.

Testen:

Je laten onderzoeken op hiv en/of andere soa. Zie vragen over soa en hiv.

Transgender:

Mensen die zich tussen de seksen in voelen staan. Zij voelen zich niet helemaal man en ook niet helemaal vrouw. Zie: Wat is het verschil tussen homoseksualiteit en transseksualiteit?

Transseksualiteit:

Het gegeven dat iemand in het verkeerde lichaam is geboren: mensen die als jongen zijn geboren, maar zich eigenlijk meisje voelen, of mensen die als meisje zijn geboren, maar zich eigenlijk jongen voelen. Zij kunnen van geslacht veranderen. Zie: Wat is het verschil tussen homoseksualiteit en transseksualiteit?

Travestie:

Aankleden en opmaken als de andere sekse. Sommige mensen doen alleen thuis aan travestie, anderen ook op straat. Ook zijn er mensen die optreden als de andere sekse. Zie: Wat is het verschil tussen homoseksualiteit en travestie?

Uit de kast komen:

Coming out, voor het eerst vertellen aan anderen dat je homo of lesbisch bent. Zie: Wat betekent coming out?

Veilig vrijen:

Seks waarbij je het risico op hiv en/of andere soa verkleint. Je kunt veilig vrijen voor hiv door condooms te gebruiken tijdens het neuken en geen sperma of menstruatiebloed in de mond te laten komen bij het pijpen of likken. Zie: Hoe kunnen homomannen veilig vrijen? En: Hoe kunnen lesbische vrouwen veilige vrijen?

Vibrator:

Langwerpig trillend speeltje om mee te neuken of de clitoris te stimuleren. Zie: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?

Vingeren:

Met vingers een vrouw laten klaarkomen, door het stimuleren van haar clitoris of anus. Zie: Hoe hebben twee vrouwen seks met elkaar?

Virus:

Sommige infecties worden veroorzaakt door bacteriën, andere door virussen. Bacteriën zijn groter en beter te bestrijden. Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën en dringen door in andere cellen om zich te kunnen vermenigvuldigen. Daardoor zijn virussen ook moeilijk te bestrijden: geneesmiddelen kunnen geen onderscheid maken tussen wel en niet geïnfecteerde cellen. Zie de vragen over soa en hiv.